Több száz szakmát próbálhatnak ki a diákok a Szakmák éjszakáján

 

Nemcsak egy éjszaka a szakmáké, a szakképzésé maga a jövő – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Hunnia nevű oktatóhajóján, Budapesten, ahol megnyitotta a Szakmák éjszakája országos pályaorientációs rendezvényt pénteken.

A miniszter kiemelte, az ország 476 szakképző iskolája és vállalkozása várja a szakmák kipróbálására lehetőséget adó és népszerűsítő programokkal a fiatalokat és a családokat április 12-én. Az esemény legfőbb célja a különböző szakmák bemutatása, népszerűsítése és a szakmunka presztízsének növelése – emelte ki az esemény kapcsán a miniszter.

Újabb lépés a munkaalapú társadalom felé

A szakképzés továbbfejlesztésével a kormány újabb lépést tesz a munkaalapú társadalom felé, ezért szükség van a jó szakemberekre és az ő megbecsülésükre – hangsúlyozta a miniszter. A kormány nemcsak a felsőoktatásban, hanem már a középiskolai oktatásban is erősíteni szeretné a fiatalok képzését, hogy szakmájukhoz értő emberként mielőbb be tudjanak lépni a munkaerőpiacra, a vállalatok életébe, ezzel hozzájárulva a magyar gazdaság további erősödéséhez.

Palkovics László hozzátette: az elindult kedvező demográfiai tendenciák folytatódása mellett el kell érni, hogy minden magyar fiatal úgy kerüljön ki az iskolarendszerből, hogy az alapkompetenciákon túl rendelkezzen olyan készségekkel, kompetenciákkal, amelyek megalapozzák a gazdaság által igényelt képzettség elsajátítását és az egész életen át tartó tanulást.

Jó választás a szakképzés

A piaci szereplőkkel szövetségben, a kamarák és a vállalatok kezdeményezésére még gyakorlatiasabbá és vonzóbbá szeretnénk tenni a szakképzést. A szakképzés jó választás, ami kiszámítható jövőt, biztos megélhetést jelent – hangsúlyozta a miniszter.

Az eseménnyel kapcsolatban kiemelte, hogy a résztvevők élményalapon ismerkedhetnek meg a szakmákkal és a képzéseket folytató intézményekkel.

A 2016-ban indult magyar kezdeményezés bekerült a pályaorientációs európai jó gyakorlatok gyűjteményébe. 2017-ben a programban résztvevők köre tovább bővült: a Szakképzési Centrumokon túl az egyéb fenntartóhoz tartozó illetve határon túli iskolák és hazai vállalkozások is csatlakoztak – emelte ki a miniszter.

A megnyitó helyszíne sem véletlen, ugyanis az idén 50 éves a középfokú hajós képzés, így ez a pénteki programhelyszín is izgalmas ismereteket kínál a hajózás iránt érdeklődő fiataloknak – tájékoztatta az MTI-t a miniszter.

Pölöskeiné: Lehetőség az információk gyűjtésére

A Szakmák éjszakája nagyszerű lehetőség az információk gyűjtésére, a rendezvényen számos céget és szakképzést végző iskolát is el lehet érni – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára pénteken Debrecenben.

Pölöskei Gáborné a rendezvények országos megnyitóján azt mondta, a négyéves Szakmák éjszakája programsorozat kifejezetten új magyar kezdeményezés, amit már más európai országok is átvettek, és délvidéki, illetve erdélyi iskolák is csatlakoztak hozzá.

A Szakmák éjszakáján megszerezhető információk nemcsak a pályakezdés előtt álló gyerekeknek, hanem a szülőknek és a felnőtteknek is szólnak – mondta hozzátéve, hogy ma már a felnőttek a második szakmát ingyen tudják megszerezni az iskolákban.

Hüse Attiláné, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese jelezte: 11 tagiskola 10 ezer diákja képviseletében vannak jelen a tanulóik a rendezvényen, akik a megjelent cégekkel együtt mutatják be a képzési lehetőségeket.

Miklóssy Ferenc, a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara elnöke arról beszélt az egybegyűlt több száz fiatalnak, hogy “ma a szaktudás, a jó szakember iszonyúan felértékelődött”, óriási kereslet van az egész világon a jól felkészült, munkáját tisztességgel végző szakemberek iránt.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen oktatásért felelős alpolgármestere kiemelte: az elmúlt években 518 milliárd forint működő tőke érkezett a városba, ami több mint hatezer új munkahelyet generált. A munkahelyek betöltésére jól felkészült szakmunkásokra van szükség – mondta, biztatta a jelenlevőket, tájékozódjanak bátran a lehetőségekről.

Országszerte 160 település 467 szakképző intézménye várja az érdeklődőket több mint 4400 programmal a Szakmák éjszakáján pénteken 18 és 22 óra között.