Könyvtárak sínen és négy keréken

 

Április 14. a könyvtárosok világnapja. Ezen a napon egy kicsit jobban odafigyelünk azokra az értékekre, amelyekhez a könyvek által jutunk, és azokra az emberekre, akik segítenek nekünk a kölcsönzőhelyeken. Bár a világ rohan és változik, ezekre a biztos pontokra ma is szükségünk van. Az MTVA fotóarchívumából válogattunk.

Sokak szerint a könyvtárak a túlélésükért küzdenek, mások szerint izgalmas új kihívásoknak igyekeznek megfelelni. Például valódi közösségi terekké válnak, újszerű programokat nyújtanak, illetve segítséget adnak adnak az eligazodáshoz az online térben is.

Látogatók a könyvtárban. A 16. században épült és a 17. század elejétől a Rákóczi-birtok fejedelmi központjának számító Rákóczi-várat és a Református Kollégiumot sok látogató felkeresi, amikor a Rákóczi-szabadságharc 250. évfordulója alkalmából Rákóczi-ünnepségeket tartottak Sárospatakon (Fotó: MTI/Magyar Fotó: Vadas Ernő, 1953)

A Sárospataki Református Kollégium könyvtára (Fotó: MTI/Magyar Fotó: Vadas Ernő, 1953)

Szebbnél szebb épített könyvtárakkal büszkélkedhetünk, gondoljunk a sárospataki kollégium vagy a pannonhalmi gimnázium csodálatos termeire, melyek rendszeresen szerepelnek válogatásokban a világ legszebb könyvtárai sorában. Ezek évszázadok óta állnak a művelődés szolgálatában.

Az állandó könyvtárak mellé hozott ötletes és rugalmas szolgáltatást a mobil könyvtárak sora. Ezek közül az elsők a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kihelyezett „fiókjaivá” avanzsált villamosok voltak, és 1945 és 1969 között szolgálták ki a budapesti közönséget egy-egy sínszakaszon három órát várakozva (lásd a borítóképen). Szintén Budapesten kezdtek működni 1973-ban az első gördülő kölcsönzőhelyek, azaz a menetrend szerint érkező könyvtárbuszok.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a közelmúltban üzembe állította legújabb, harmadik könyvtár-autóbuszát. A város különböző megállóhelyein 2500 kötetből válogathatnak az olvasók a mozgókönyvtár állományából (Fotó: MTI/E. Várkonyi Péter, 1983)

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 1983-ban üzembe állította legújabb, harmadik könyvtár-autóbuszát. A város különböző megállóhelyein 2500 kötetből válogathatnak az olvasók a mozgókönyvtár állományából (Fotó: MTI/E. Várkonyi Péter)

A kezdeményezés egy időre elhalt, de a 2000-es években újraélesztették és mára jó gyakorlattá vált, országszerte több régióban juttatják el ilyen módon ma is az olvasókhoz, művelődni vágyó kicsikhez és nagyokhoz a kultúrát.

Tanyaközpontokba a megyei könyvtárak furgonja látogatott rendszeresen, hogy segítse a vidékieket a kultúrához jutásban.

Nemcsak a könyvtárak, hanem a könyvesboltok is igyekeztek mobillá válni, hogy megkönnyítsék a kevésbé mobilis, hátrányosabb helyzetű vásárlók dolgát.

A képekre kattintva az MTVA Sajtó- és Fotóarchívum oldalán is elérhetők a fotók, további információkkal és a tartalomhoz kötődő kreatív funkciókkal.