Idén is megrendezik a digitális témahetet az iskolákban

 

Az április 8. és 12. közötti digitális témahét kiemelt figyelmet fordít a nevelési-oktatási intézmények együttműködésének élénkítésére, a külhoni magyar pedagógusok és oktatási intézmények bevonására és a médiatudatosságra.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a témahéten hangsúlyos szerepet kap a multidiszciplináris megközelítés, a matematika, a természet- és mérnöki tudományok, valamint a művészet- és társadalomtudományok együttes megjelenítése, a digitális technológia alkotó használata és az algoritmikus gondolkodás fejlesztése.

Központi szerepet szánnak a kiemelt figyelmet igénylő tanulók fejlesztésének és bevonásának, illetve a tavalyi évhez hasonlóan a digitális gyermekvédelemnek, a médiatudatosságnak, és a közgyűjtemények digitális tartalmainak nevelésben, oktatásban történő megjelenésének.

Az idei digitális témahétre eddig már közel 800 oktatási intézmény jelentkezett.

A közleményben kitértek arra is, hogy az elmúlt években közel nyolcezer digitális pedagógiai projekt valósult meg, például robotika, az e-könyv-készítés, kódolás területén, de készültek tematikus múzeumi térképek is. Ezekben a projektekben 19 ezer tanár és 325 ezer diák vett részt.

A 2016-ban útjára indított digitális témahét évről-évre a digitális pedagógia legfontosabb hazai eseménye. A programban részt vevő pedagógusok és diákok változatos, kreatív iskolai projektek keretében fejleszthetik képességeiket a digitális technológiával támogatott tanulás során. Mindez messze nem csak informatika órákat jelent, a program célja, hogy a digitális oktatás más tantárgyakra is kiterjedjen – hangsúlyozták, hozzátéve: a program az államilag meghatározott tanév rendjében is szerepel.

Az idei digitális témahéthez még csatlakozni kívánó köznevelési intézmények a www.digitalistemahet.hu címen jelentkezhetnek, ahol a pedagógusokat felkészítő webináriumok, részletesen kidolgozott oktatási anyagok, mintatartalmak, módszertani útmutatók és folyamatosan fejlesztett tudásbázis is várja.

A címlapfotó illusztráció.