Szerdától ismét frissíti a magyarországi Street View felvételeket a Google

 

Szerdától újra Magyarországra érkezik a Google csapata, hogy friss képekkel tegye naprakésszé a Street View, vagyis az Utcakép szolgáltatását – olvasható a cég közleményében.

A Google Utcakép szolgáltatása környezetünk olyan virtuális reprezentációja a Google Térképen, amely több millió panorámaképből áll. A szolgáltatás jelenleg 88 országban érhető el. 2019. áprilisa és májusa között a tervek szerint más városok mellett Budapesten, Szegeden, Pécsett, Miskolcon, Debrecenben, Székesfehérváron és Győrben is készít majd felvételeket a Google csapata. Ez alkalommal a fotók kezdetben a Trekker, majd később egy autó segítségével készülnek.

(Fotó: Google Maps)

A Trekker eszköz (Fotó: Google Maps)

A Trekker egy hátizsák formájú berendezés, amelyre egy fényképezőgép-rendszert erősítettek. Ennek segítségével az Utcaképben még több helyszín megjelenhet – olyanok is, amik autók, triciklik, kézikocsik és motoros szánok segítségével nem megközelíthetők.

A Trekkert egy operátor hordja a hátán. Menetközben a készülék 2,5 másodpercenként rögzíti a képeket, a Trekker tartójának tetején található 15 lencse segítségével.  Ezek különböző irányba néznek, összesített képük révén kapjuk meg a 360 fokos panoráma látványt.  A Trekker súlya több mint 18 kiló, mérete egy nagyobb hátizsákkal egyezik meg. Akkumulátora 6-8 óráig tudja működtetni.

„A Google Térkép célja, hogy a Magyarországon élők és az idelátogatók számára friss, naprakész információt nyújtson, mindennapjaikat egyszerűbbé tegye. Ami a magánembereknek információ, az a vállalkozásoknak lehetőség. A vállalkozások keresésekor a fogyasztók több mint harmada használ térképeket és hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat. A keresések során megjelenő adatlappal rendelkező vállalkozásoknak 94 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy megbízhatónak tekintsék őket” – mondta Boros Botond, a Google magyarországi marketingvezetője.

A Google kiemelt  figyelmet fordít a személyes adatok védelmére, az Utcakép funkció elkészítése folyamán is. A képek közzétételét megelőzően az összes felismerhető arc és rendszám automatikusan elhomályosításra kerül. A felvételek közzétételét követően is van lehetőség a további részletek  elhomályosítására, a „hiba bejelentése” gombra kattintva. A weboldalon ez az elem a képablak jobb alsó sarkában látható, az alkalmazásban pedig a megjelölési gombról vagy a menügombról érhető el.

További információ az Utcaképről, valamint, a frissíteni tervezett magyarországi helyszínekről a következő oldalon található: https://www.google.com/intl/hu/streetview/explore/