A miskolci kórházban hagyják ott a legtöbb csecsemőt

 

A miskolci kórház országosan a negatív csúcstartó az otthagyott újszülöttek számát tekintve. Évente több mint hatvan csecsemő marad az intézmény falai között, akár azért, mert lemondtak róluk, akár azért, mert nem engedi hazavinni őket a gyámhatóság –hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórházból tavaly 64 újszülöttet nem vihettek haza szüleik, ennek oka pedig legtöbb esetben a szociális körülmények – nyilatkozta Farkas Fanni védőnő a közrádióban. Mint mondta, a családsegítő szolgálatok vizsgálják, hogy mi akadályozhatja meg egy csecsemő kórházból való hazavitelét, több esetben ezt például a családon belüli bántalmazás, vagy a higiénés körülmények.

A családsegítő szolgálatok jelzése a gyermek megszületése előtt megérkezik a kórházba, amit a szakemberek feldolgoznak, sok esetben kivizsgálják és korrigálják – magyarázta a védőnő. Hozzátette: az édesanya megérkezésekor egyeztetnek vele arról, hogy bizonyos okok miatt nem viheti haza újszülött gyermekét.

Békéscsaba, 2015. június 23. A békéscsabai Réthy Pál kórház babamentő inkubátorában nulla óra tizenöt perckor elhelyezett csecsemő a kórház csecsemőosztályán 2015. június 23-án. A kórház a Cs. Zoltán nevet adta a 49 centiméteres, 2940 grammos kisfiúnak, aki azonnal megkapta a szükséges ellátást és az oltásokat. MTI Fotó: Lehoczky Péter

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

Meg kell teremteni a feltételeket

A szülőknél van a legjobb helyen a gyermek, de a feltételek megteremtése elengedhetetlen egy gyermek felneveléséhez – mondta dr. Nagy Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház szülészetének vezető főorvosa. Mint mondta, évente körülbelül 2200-2300 szülést vezetnek le, ugyanakkor országos negatív csúcstartó a kórház, ami az otthagyott babák számát illeti, ami évente átlagosan 60 körül mozog.

Mint mondta, azoknál az újszülötteknél, akiknél a mentális és szomatikus fejlődés nem biztosított, ott tenni kell valami annak érdekében, hogy a gyermek megfelelő módon, megfelelő környezetben tudjon felnevelkedni. Ezekben az esetekben nem engedik haza a gyermeket szüleivel.

Van segítség

Ne újszülött-gyilkosság legyen az eltitkolt várandósság vége! – ezt hirdeti a Gólyahír Egyesület.  Mócsa Nikoletta, az egyesület vezetőségi tagja elmondta, szervezetük 19 éve dolgozik azon, hogy segítse a krízishelyzetben lévő várandós anyákat. Megfelelő segítséget kell adni ahhoz, hogy a krízisterhesek ne eldobják gyermekeiket, hanem saját otthonukban neveljék fel, hiszen ez a gyermek számára a legjobb.

Mint mondta, az egyesület minden segítséget megad ahhoz, hogy egy-egy ilyen édesanyának segítséget nyújtsanak, legyen az a gyermek ruháztatása, a felneveléshez szükséges eszközök. A tavalyi évben több mint száz kelengyecsomagot küldtek ki rászoruló családoknak.

Hozzátette: több család már örökbeadási szándékkal jelentkezik hozzájuk, amiben szintén segíteni tudnak.