Ma hatástalanítják a Budafokon talált robbanótesteket, útlezárások lesznek

 

Szombat reggel megkezdődött Budafok egy részének kiürítése, hogy a nap folyamán a Magyar Honvédség tűzszerészei kiemelhessék és hatástalaníthassák a Duna budafoki szakaszán megtalált két, egyenként egytonnás világháborús robbanótestet – tájékoztatta a fővárosi kormányhivatal az MTI-t.

Közleményük szerint a bombák helyétől számított egy kilométer sugarú körön belül lakóknak és az ott dolgozóknak el kell hagyniuk a városrészt, a lezárt területre behajtani már nem lehet.

A Magyar Honvédség tűzszerészei csak akkor kezdik meg a bombák kiemelését és hatástalanítását, ha a lezárt területen már nem tartózkodnak civilek. Budafok-Tétény önkormányzata négy befogadóhelyet nyitott a lakosság részére.

A 6-os számú főút Savoya Park és a budafoki lehajtó közötti szakaszát, valamint a MÁV Kelenföld és Érd alsó közötti vonalszakaszát várhatóan délelőtt 10 órától zárják le. Az érintett területen belül a közösségi közlekedési járatokra már csak felszállni lehet, azokról leszállni nem. A budafoki buszjáratok várhatóan 10 óra után a lezárt területet elkerülik, módosított útvonalon közlekednek.

A műveletben csaknem 900-an vesznek részt, a honvédségi tűzszerészek mellett több mint 600 rendőr, mintegy 60 ember a katasztrófavédelemtől, továbbá több mint száz közterületi rendész és polgárőr, valamint az önkormányzattól csaknem 90-en.

A kiürítéssel kapcsolatos aktuális információk elérhetők a kormanyhivatal.hu oldalon – áll a közleményben.