Hazaérkezett Zoltán, a gemenci fekete gólya

 

Zoltán, a gemenci fekete gólya két napja jött haza Afrikából. Kiderült, hogy alig több mint egy hónap kellett neki ahhoz, hogy Közép-Afrikából megérkezzen. Helyenként megállt pihenni, jól érezte magát a Nílus-völgyében, megkerülte a Földközi-tengert, aztán Törökországból 5 nap alatt hazarepült. A 6000 kilométeres út végén könnyedén megtalálta a saját fészkét – hangzott el az M1 Híradójában.

A gemenci erdőbe várják Sárát, a fekete gólyát és párját, Tóbiást is, de ők még nem érkeztek meg vándorútjukról. Ellenben Zoltánnal, akinek a lábára szerelt nyomkövetőnek köszönhetően három éve tudják követni őt.

Zoltán Szudán déli részén járt, majd a Nílus völgye felett is átrepült, utána a Nasszer-tó közelében éjszakázott. Az első 12 nap alatt 2500 kilométert tett meg. Márciusban átrepült a Vörös-tengeren, majd a Földközi-tenger keleti partvonalát átrepülve Törökországba érkezett. Ezután a Márvány-tenger közeléből küldött adatokat a jeladója. Végül Európába ért, 5 nap múlva pedig már a gemenci fészekben volt.

A pörbölyi erdőben a Cserta-Dunában lehet majd megtekinteni Zoltánt, a jeladós fekete gólyát. A madár egy héttel később érkezett vissza, mint várták.

A madarat 2016. június 23-án jelölték meg a Gemenci erdőben. Azóta végig tudják követni hosszú útjait. Érdekesség, hogy Zoltán az elmúlt három évben nem változtatott útvonalat.

A fekete gólya az őszi és tavaszi vonulása alatt csaknem 12 ezer kilométert tett meg, amely a Gemenc Zrt. weblapján nyomon követhető volt. Zoltán legközelebb augusztus végén indul útnak.

 A címlapfotó illusztráció.