Árvízvédelmi munkálatok kezdődtek Dél-Borsodban

 

Az árvízi biztonságot erősítő töltésépítési munkálatok kezdődtek el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig) közös projektje keretében – közölte az Émvizig.

A kiemelt projekt 4,6 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével, a nemzeti vízstratégia részeként, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Kovács István, az igazgatóság műszaki titkára a dél-borsodi Borsodivánkán tartott rendezvényük után elmondta: a fejlesztés célja az Émvizig területén az emberi élet, valamint az épített és természetes környezet értékeinek megóvása, azaz az árvízi kockázatok csökkentése.

A csaknem ötmilliárd forintos beruházás, a Rima- és a Csincse-patak mértékadó árvízszintre történő kiépítése közvetlenül Négyes, Borsodivánka és Szentistván települések lakossága számára nyújt biztonságot, de közvetve a dél-borsodi és poroszlói ártéri öblözetekben további tíz település védelmét biztosítja az árvizek ellen.

A fejlesztés keretében töltések, zsilipek épülnek, ezáltal mérséklődnek a védekezési költségek és nő az árvízi biztonság. A beruházás a tervek szerint augusztus végére befejeződik.

A címlapfotó illusztráció.