A közbeszerzési kft. megszüntetéséről is dönthetnek a képviselők

 

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén dönthet a Fővárosi Közbeszerzési Kft. megszűntetéséről.

A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett – a budapest.hu oldalon csütörtökön közzétett – előterjesztés elfogadásával a testület elhatározhatja a közbeszerzési kft. jogutódlással megvalósuló megszűnését a BVH Zrt.-be történő beolvadással.

A fővárosi ajánlatkérők közbeszerzési eljárásainak lebonyolítását végző közbeszerzési kft.-t a Fővárosi Közgyűlés 2015 decemberében hozta létre. A társaság működési költségeinek optimalizálása, a szakszerű és hatékony társasági gazdálkodás elősegítése érdekében 2017. júniusában adásvétel útján került a BVH Zrt., a fővárosi városüzemeltetési holding tulajdonába, megszüntetve közvetlen önkormányzati tulajdonú társasági státuszát.

Feladatkörét az elmúlt években többször módosították, utoljára 2018. március 1-jel hatállyal – olvasható a javaslatban. Mint írták, a 2018. március elsejétől hatályos értékhatárok alapján jelentősen csökkent azon eljárások és feladatok száma, amelyek a közbeszerzési kft. feladatkörébe tartoznak. Ezt a tendenciát erősíti egy központi szabályozás is.

A fővárosi önkormányzat 2019. évi költségvetése ismeretében a Főpolgármesteri Hivatal tekintetében nem merül fel olyan feladat, amely a hatályos értékhatárok alapján a társaság feladatkörébe tartozna. Ugyanakkor a fővárosi önkormányzat vonatkozásában a tervezett beszerzésekre irányuló eljárások a hivatal apparátusának fokozottabb részvételét igénylik. Továbbá a közbeszerzési kft. által – a hivatalon és az önkormányzaton kívül – más fővárosi ajánlatkérők megbízásából ellátott feladatok száma a múlt év folyamán jelentősen lecsökkent – olvasható.

A javaslat szerint a fővárosi önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal esetében április elsejét követően a közbeszerzési eljárások lefolytatását a Főpolgármesteri Hivatal feladatkörébe utalnák. A többletfeladat miatt öt fős létszámemelés szükséges. A fővárosi gazdasági társaságok – szintén az április elsejét követően kezdeményezni tervezett közbeszerzési eljárások esetében – maguk folytatnák le az eljárásokat.

A közbeszerzési kft. feladatkörének fentiek szerinti csökkenésével egyidejűleg a BVH Zrt.-hez tartozó leányvállalatok közbeszerzési feladatai a megnövekedett szervezeti hatékonyságnak köszönhetően a továbbiakban a BVH Zrt. keretein belüli is racionálisan elláthatók – írták az előterjesztésben. Tarlós István korábban már többször beszélt róla, hogy az év elején megszüntetik a közbeszerzési kft.-t.