A vasárnapi hőséget egy erőteljes hidegfront követi

 

A hétfő éjféli óráktól az ország nyugati felében megnövekszik a felhőzet egy hidegfront nyomán, 6 és 18 fok közé esik vissza a hőmérséklet a jövő hét elejére, majd tovább folytatódik a lehűlés.

Csapadékra inkább csak a nyugati határ közelében lehet számítani. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és főként az Észak-Dunántúlon, illetve a főváros környezetében megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hőmérséklet hajnalban általában 5 és 10 fok között alakul.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Hétfőn napközben nyugat felől lassan tovább folytatódik a felhőzet-növekedés, de az Alföldön akár többórás napsütésre is számíthatunk. Délelőtt elsősorban a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében fordulhat elő eső, záporeső, majd a csapadéksáv kelet felé helyeződik át, és estétől már a Tiszántúlon is eshet. Az északnyugati szelet főként az ország nyugati felében kísérhetik erős, eleinte néhol még viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 18 fok közé esik vissza a hőmérséklet a vasárnapi „hőség” után, délkelet felé haladva mérhetjük majd a magasabb értékeket.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Kedden többnyire erősen felhős idő várható, majd a nap második felében északnyugat felől nagyobb területen szakadozik, csökken a felhőzet. Reggelig elszórtan, napközben helyenként fordulhat elő eső, zápor. Az északnyugati, északi szél élénk, helyenként erős lesz. Éjszaka -1 és +6 fok közé hűl le, nappali 9 és 14 fok közé melegszik fel a levegő.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Szerda reggelre délkeleten is felszakadozik, csökken a felhőzet, majd gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. Éjszaka -2 és +5, nappal 9 és 14 fok között alakulnak a hőmérséklet szélsőértékei.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

 

Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható, de keleten, északkeleten időszakosan több lehet a felhő. Csapadék nem valószínű. Az északias szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik. Az éjszakai minimumértékek -3 és +2, a nappali maximumok 10 és 15 fok között várhatóak.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Csütörtöktől kisebb felmelegedésre lehet számítani.