A forradalmat és hőseit ünnepelte a főváros

 

Keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából a Múzeumkertben. A miniszterelnök hangsúlyozta, a keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát és Európa nem lesz többé az európaiaké. Ugyanitt mondott beszédet Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is, aki úgy fogalmazott, a magyarok és lengyelek ma újra együtt harcolnak a jövőnkért, egy jobb Magyarországért, egy jobb Lengyelországért és egy jobb Európáért – hangzott el az M1 Híradójában.

Katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzeti lobogót az Országház előtt a március 15-ei nemzeti ünnepen. A lovas díszőrség, a honvéd díszegység és a központi katonazenekar is felsorakozott a Kossuth Lajos téren. Az ünnepségen Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök is részt vett.

A zászlót a Himnusz dallamára emelte magasba a honvédség díszegysége. A Kossuth téren sokan gyűltek össze, hogy a helyszínen kövessék az ünnepséget. A zászló felvonása után lobogókkal a kezükben indult el a huszármenet a Nemzeti Múzeumhoz, a központi ünnepségek egyik kiemelt helyszínére.


A Múzeumkertben és környékén magyar és lengyel zászlók lobogtak. Sok ünneplő saját településének nevével ellátott lobogóval érkezett, közülük többen rendszeresen visszajárnak a nemzeti ünnepekre.

A kertben felállított színpadon ünnepi műsort adtak elő a Nemzeti Színház, a Honvéd Férfikar és a Magyar Nemzeti Táncszínház művészei.

„A lengyel–magyar barátság egészen Szent István király idejére nyúlik vissza” – jelentette ki beszédében Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Úgy fogalmazott, ez alatt a több száz év alatt a lengyel és a magyar vitézek számos csatában harcoltak együtt, és ha el is buktak, mindig vállvetve küzdöttek. Most pedig újra együtt harcolunk a jövőnkért.

„A lengyelek nélkül ma Magyarország sem lenne szabad, és Európát sem lehetett volna újraegyesíteni” – ezt pedig Orbán Viktor miniszterelnök jelentette ki a Múzeumkertben tartott ünnepi beszédében. A miniszterelnök azt is mondta, amikor ma Brüsszelből Lengyelországot támadják, akkor egész Közép-Európát és a magyar népet is támadják.

A miniszterelnök leszögezte, március 15-e arra emlékeztet minket, hogy a hétköznapi viták felett lennie kell egy közös, nemzeti célnak, amely összetartja a magyar népet. 171 éve közös akarat, hogy Magyarországon egy szabad nemzet élhessen, a saját független államában, keresztény kultúra nélkül azonban nincs szabadság.

Orbán Viktor hangsúlyozta, az európaiaknak észre kell venniük, hogy egy liberális európai birodalomban mindannyian elveszítenénk a szabadságunkat. Az európai ember csak akkor lehet boldog, ha maga dönthet saját és nemzeti sorsáról.