Ha feledékenyek vagyunk, több mint ötvenezer forintba is kerülhet az útlevelünk

 

Hamarosan itt a jó idő, és egyre többen útra kelnek. A turisztikai főszezonban sokan utaznak olyan országba, ahová nem elég a személyi igazolvány. Ha az utolsó pillanatban vesszük észre, hogy az útlevelünk lejárt, azt akár 53 ezer forintunk is bánhatja.

Az idei évtől már nemcsak okmányirodában, hanem a járási hivatalokban is meg lehet újítani a lejárt útlevelet vagy kérni az elveszett útlevél pótolását. Miután közeleg a turisztika főszezon – s az igazán előrelátók már javában foglalják a szállásokat nyárra –, nem szerencsés az utolsó pillanatra hagyni az ezzel kapcsolatos teendőket.

Mint ismeretes, az európai uniós országok legtöbbjébe útlevél nélkül is utazhatunk. Ám ezekbe az országokba is érdemes magunkkal vinnünk az útlevelünket, hiszen ha a személyinket elveszítjük vagy ellopják külföldön, jól jöhet az útlevél hazautazáskor.

Húsz nap vagy rövidebb?

Jó, ha tudjuk, hogy az idei évtől az útlevél igénylésének időpontja és annak kézhez vétele között maximum húsz nap telhet el – normál eljárás esetén. Ám ezt az időt le is lehet rövidíteni magasabb illeték megfizetésével.

Normál eljárás esetén 14 ezer forint az útlevél elkészítésének illetéke. A sürgősségi eljárásokért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni – tájékoztatta a hirado.hu-t a Miniszterelnökség. Közölték, ha valakinek 24 órán belül van szüksége az új útlevélre, akkor a 14 ezer forintos illetéken felül 39 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat is kell fizetnie. Azaz sürgősség esetén összesen 53 ezer forintot tesz ki az útlevél elkészítésének díja.

A hirado.hu kérdésére azt is közölték, hogy tavaly 6685 ügyfél számára állított ki a Központi Okmányiroda – erre ugyanis csak a Központi Okmányiroda jogosult – 24 órás sürgősségű útlevelet.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A 24 órán belüli útlevél kiállítására csak a Központi Okmányiroda jogosult (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Illetékek, pótdíjak

  • Hatéves kor alatti gyermekek legfeljebb három évre kaphatnak útlevelet, amelyért 2500 forintot kell fizetni.
  • A 70 év felettieknek is 2500 forint az útlevél díja, az ő okmányuk érvényességi ideje tíz év.
  • A 6–18 év közötti gyermekeknek 2500 forintért öt évre érvényes okmányt állítanak ki.
  • A 18–70 éves korúaknak a tízéves okmányért 14 ezer forintot kell fizetniük. Ám igényelhetnek öt évre szóló okmányt is, ebben az esetben az illeték 7500 forint.
  • Az úti okmányba történő idegen nyelvű bejegyzésért a fenti illetékeken felül további kétezer forintot kell fizetni.

A normál, húsznapos eljáráson kívül lehetőség van rövidebb idő alatt is útlevélhez jutni. A soron kívüli eljárás hét napot, a sürgősségi hármat, az azonnali útlevél kiállítása pedig 24 órát jelent. Ez utóbbi díja a már említett 53 ezer forint (14 ezer forintos illeték, plusz 39 ezer forint pótdíj), a három napon belülié 43 ezer (14 ezer forintos illeték, plusz 29 ezer forint pótdíj), míg a hétnaposé 33 ezer forint (14 ezer forintos illeték, plusz 19 ezer forint pótdíj).