Eljárás indított a Nébih egy állatpatika ellen

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eljárást indított egy budapesti állatpatika ellen, amely vény nélkül adott ki egy, az emberi egészség szempontjából kritikusan fontos antibiotikumot tartalmazó készítményt – közölte a szervezet.

A hatóság munkatársai próbavásárlásuk során vény nélkül jutottak egy enrofloxacin nevű hatóanyagot tartalmazó készítményhez, amely erős antibiotikum macskák és kutyák légúti, húgyúti és bőrbetegségeinek kezelésére.

A szer használata olyan klinikai esetekben ajánlott, amelyeknél az egyéb antibiotikummal végzett terápia nem eredményez gyógyulást – írták.

Az enrofloxacint a WHO humán szempontból a kritikusan fontosnak minősített antibiotikumok közé sorolja: azaz az embergyógyászat számára is nélkülözhetetlen, és állatgyógyászati használatának visszaszorítására kell törekedni, hogy lehetőség szerint még a következő generációk bakteriális fertőzései esetén is sikerrel alkalmazhassák.

Közleményük szerint egy ilyen antibiotikumot állatorvosi diagnózist igazoló vény nélkül, meghatározott dózis és adagolási időtartam nélkül, csupán kérésre kiadni hatalmas felelőtlenség és hosszú távon kockázatos.

Magyarországon valamennyi antibiotikum, akár emberek, akár állatok gyógykezelésére szolgál, szigorúan vényköteles – áll a Nébih közleményében.

Az antibiotikumok felírását minden esetben orvosi vagy állatorvosi vizsgálatnak kell megelőznie, és csak szakember döntheti el a gyógyszer adagját és az adagolás időtartamát is, hisz alkalmazása „veszélyes üzem” – tették hozzá.

Az állatpatikával szemben eljárást indított a Nébih.