Együtt hív mindenkit a megemlékezésekre Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki

 

Orbán Viktor Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel készült közös videóban invitál mindenkit a március 15-i megemlékezésre Facebook-oldalán.

„Itt kopogtat az ajtón március 15-e, nemzeti ünnepünk napja, a magyar szabadság napja, amelyben azokra a hősökre emlékezünk, akik, ha kellett, mindenüket, sőt az életüket is odaadták a magyar szabadságért” – mondta a magyar kormányfő rövid videóbejegyzésben.

A 19. század közepén több száz lengyel harcolt az oldalunkon – fogalmazott a kormányfő, aki arra kért mindenkit, hogy jöjjön el a közös  magyar–lengyel ünnepségre, amelyen felszólal majd a lengyel kormányfő is.

A videó másik felében Mateusz Morawiecki lengyel nyelvű üzenete hallható,  amelyben az évszázados lengyel–magyar barátságról beszél. Évszázadokon keresztül együtt védtük a szabadságot, a keresztény civilizációt egészen napjainkig – fogalmazott.

Jól látszik, hogy ez a barátság  egyre inkább a jövőbe mutat, hogyan tud a két nemzet napjainkban tetterősen és jobban együttműködni, a szabadság, a jólét, a gazdagodás és egész Európa érdekében – mondta a lengyel miniszterelnök.