Muflonbárányok születtek a Budakeszi Vadasparkban

 

Felsorakoztak a márciusi ifjak a Budakeszi Vadasparkban: a gondozók és a látogatók örömére ugyanis egy egész csapat muflonbárány látott napvilágot tavasz elején.

A Budakeszi Vadasparkban már negyven éve tekinthetik meg az érdeklődők hazánk egyetlen vadjuhféléjét, így a bársonyos bundájú bárányok nem csak a legnépszerűbb, de az egyik legrégebben megtekinthető vadasparki állatfajhoz tartoznak.

A Budakeszi Vadasparkba látogatók a muflonok kifutójában már öt vidám és kíváncsi bárányt is felfedezhetnek, akik bohókás vigyorukkal és szívmelengető tekintetükkel mindenkit levesznek a lábukról. Az újszülöttek az anyai gondoskodásnak, a gondozói felügyeletnek, valamint a jó időnek köszönhetően napról-napra erősebbek, fürgébbek és önállóbbak. Mivel a muflonok kitűnő egyensúlyérzékkel rendelkeznek, nem csoda, hogy a bárányok már fél órával születésük után lábra álltak és követték anyjukat.

A kis jövevények szinte azonnal beilleszkedtek a nyájba is: már nem csak az anyajuhok, hanem a kos és a közösség idősebb tagjainak védelmét is élvezik, akik jellegzetes „füttyentéssel” figyelmeztetik az apróságokat a veszélyre. A muflonbárányok a következő két hónapban kizárólag anyatejjel táplálkoznak majd, és csak nyár közepén térnek át a felnőttek rostban gazdag, növényi táplálékára.

A muflonok eredetileg Korzika sziklás szigetéről származnak, de az európai és magyarországi körülmények között is megtalálták életfeltételeiket. Elsősorban hegyvidékeken, illetve magashegységekben találkozhatunk velük, de elszórt populációi az alföld egyes részein is előfordulnak.

Még több érdekességet hallhattok és láthattok a muflonokról a Budakeszi Vadaspark YouTube-csatornáján található videóban.