Több mint száz bűncselekménygyanú az év végi tüntetések kapcsán

 

Több mint száz bűncselekmény-gyanús esetet vizsgál az ügyészség a decemberi, illetve a januári ellenzéki tüntetésekkel kapcsolatban. Eddig hét embert hallgattak ki gyanúsítottként, egyiküket a bíróság jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte. Az M1 úgy tudja, még mindig nem végeztek a térfigyelő kamerák felvételeinek elemzésével. Ha sikerül azonosítaniuk a randalírozókat, akkor újabb gyanúsítások lehetnek – hangzott el az M1 Híradójában.

Kövekkel, üvegekkel és füstbombákkal dobálták a tüntetők a Parlament épületét védő rendőröket tavaly decemberben. A randalírozók az ország karácsonyfája alá tett, szegény sorsú gyermekeknek szánt szánkókat sem kímélték, többet közülük összetörtek és felgyújtottak.

A tüntetők megrongáltak egy rendőrautót is. A rendőrök ötven tüntetőt előállítottak, az elfogottak között 11 büntetett előéletű ember és több külföldi állampolgár is volt. Összesen 16 rendőr sérült meg, a rendőrség eszközeiben kétmillió forintos kár keletkezett.

A december 13-i tüntetés nem az egyetlen, erőszakba torkolló év végi, illetve év eleji ellenzéki demonstráció volt. Magánszemélyek, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda feljelentései alapján ma is több mint harminc nyomozás van folyamatban.

Az M1 kérdésére a Központi Nyomozó Főügyészség közölte: összesen 107 ügyet vizsgálnak. Egy esetben garázdaság a gyanú, a többiben hivatalos személy elleni erőszak miatt folyik büntetőeljárás. Eddig hét embert hallgattak ki gyanúsítottként. Egyiküket a bíróság gyorsított eljárásban jogerősen egy év, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az M1 értesülései szerint a tüntetéseken elkövetett jogsértések miatt további feljelentések, illetve gyanúsítások várhatók. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai ugyanis folyamatosan elemzik a térfigyelő kamerák felvételeit. A nyomozók több száz órányi videót néznek át, és ha egy randalírozót sikerül azonosítani, azonnal megteszik a feljelentést – közölte az M1.