Szeles marad az idő, de hétvégén itt az újabb felmelegedés

 

A hétfő hajnali órákban Sár-hegyen a legerősebb széllökés elérte az óránkénti 112 kilométeres sebességet. A szél veszít erejéből a következő napokban, de erős marad, majd vasárnap a legmelegebb tájakon 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

A szélviharok Európa-szerte áramkimaradásokat okoztak és fákat csavartak ki. Hazánkban hétfő hajnalban a szél sebessége néhol meghaladta az óránkénti 100 kilométeres sebességet is. A következő napokra nincs érvényben további figyelmeztetés az Országos Meteorológiai Szolgálat részéről.

Kedd éjszaka északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, egyre kevesebb helyen lehet csapadék. A Győr–Szeged vonal széles sávjában élénk, időnként erős lökések kísérik az északnyugati szelet. Hajnalra -3 és +3 fok közé csökken a hőmérséklet.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Kedden napközben gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati, északi szél több helyen megerősödik, az Észak-Dunántúlon délelőtt még viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 12 fok között alakul.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Szerdán nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de eleinte a Tiszántúlon néhány órára még kisüthet a nap. Szórványosan várható eső, zápor, délkeleten kicsi a csapadék valószínűsége. A délnyugati szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 12 fok között alakul.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Csütörtökön északnyugat felől lassan csökken a felhőzet, de délkeleten erősen felhős vagy borult maradhat késő délutánig is az ég. Helyenként eshet eső, illetve lehet zápor. Az északnyugatira, nyugatira forduló szél megerősödik. Éjszakai -2 és +4, nappali 7 és 13 fok között alakulnak a hőmérséklet szélsőértékei.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Pénteken erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. A Dunántúlon az északnyugati, a Dunától keletre a nyugati, délnyugati szelet többfelé kísérik erős széllökések. A minimumok -1 és +5, a maximumértékek 10 és 15 fok között alakul, de az északkeleti határ közelében kissé hűvösebb lehet.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

A hétvégén folytatódik a lassú felmelegedés, szombaton 14–20, vasárnap 15–21 fok közé melegszik fel a levegő.