Országszerte pusztított a szélvihar éjszaka és hajnalban

 

Kerepesen egy ház tetőszerkezetét bontotta meg a viharos szél, több helyen pedig gyökerestől csavarta ki a fákat, és vezetékeket szakított le. Kecskeméten egy szeméttelepen keletkezett tűz oltását nehezítette az erős szél – hangzott el az M1 Híradójában.

A tűzoltókat országszerte eddig 192 alkalommal riasztották az erős szél miatt, a legtöbb riasztás Pest megyéből és Budapestről érkezett – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A főváros V. kerületében egy Sas utcai épület bádogtetejét 80 négyzetméteren bontotta meg a szél; a XIII. kerületi Dagály utcában a tetőről lehulló vakolat miatt kérték a tűzoltók segítségét; Dunakeszin, a Barátság úton, valamint Dunabogdányban, a Kossuth Lajos úton is kidőlt fák okoznak problémát; Miskolcon egy lakóház kéménye dőlt le, és beszakította a tetőt – hangzott el a Híradóban.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye szerint az erős szél megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit. Az OKF azt kéri, ha valaki leszakadt vezetéket vagy sérült közműhálózatot lát, ne közelítse meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot.

Több háztartásban nincs áram

Teljesen elzárta a 25-ös főutat a viharos erejű szél miatt kidőlt ötméteres fa a Heves megyei Szentdomonkosnál. A nyírfa az elektromos felsővezetékeket is leszakította. Százharminc házban nincs áram.

Pest megyében szintén komoly károkat okozott a szél. Kerepesen egy 120 négyzetméteres családi ház tetőszerkezetét bontotta meg, a család még időben ki tudott menekülni.

A főváros XVI. kerületében egy 30-40 éves fenyőfát gyökerestől forgatott ki a földből a szél, a fa rádőlt a vezetékekre. A XIV. kerületben szintén kidőlt fák adták a legtöbb munkát a tűzoltóknak. Egy ház kerítésére dőlt rá egy fa, a távközlési vezetéket is elszakította.

Budapesten több mint 80 helyszínre riasztották a tűzoltókat a délelőtt folyamán. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az M1-nek elmondta, nagyobb fákat döntött ki a szél, akadályozva a forgalmat. A XVI. kerületben két autót is megrongált, a XX. kerületben pedig egy lakókocsit borított fel a szél.

Továbbra is szeles idő várható

Kecskemét külterületén egy hektáron égett a hulladék egy szeméttelepen. Csaknem félszáz tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén, az oltást azonban nagyban nehezítette a szél. A katasztrófavédelem közlése szerint a tűzeset során senki nem sérült meg, a közeli tanyát nem érték el a lángok. A tűz környezetében méréseket végzett a katasztrófavédelem mobil laborja, az egészségre ártalmas értékeket nem mutattak ki a szakemberek.

A meteorológiai előrejelzések szerint továbbra is szeles idő várható, ezért a kertben lévő tárgyakat, például a szerszámokat és a cserepes növényeket tanácsos zárt helyre vinni – írták.

A Mávinform korábbi közlése szerint újraindult a vonatközlekedés a Budapest–Veresegyház–Vác vonalon, ahol korábban a viharos szél miatt a vezetékre esett ágak zárlatot okoztak több helyen.

A viharos szél miatt a rendőrség is figyelmeztette a közlekedőket.