Gyarmati Dezső, László Gyula és Neumann János kollégium indul Lakiteleken

 

Sportvállalkozói ismeretek szerzése, a magyar őstörténet és a honfoglalás kori kutatás megismerése, valamint a digitális jövőkép kérdéseire nemzeti szintű válaszok kidolgozása érdekében tematikus kollégiumokat indít a Lakitelek Népfőiskola áprilisban – közölte Lezsák Sándor, a Lakitelek Népfőiskola alapítója, az Országgyűlés alelnöke hétfőn az MTI-vel.

Elmondta: a Gyarmati Dezsőre, a rendszerváltás politikusára, az olimpiai bajnok sportvezetőre, a 21. század testnevelési és sportmozgalmi alapjait parlamenti munkájával meghatározó országgyűlési képviselőre emlékező kollégium keretében sportvállalkozói ismeretek témakörben szerveznek előadás-sorozatot a Lakitelek Népfőiskolán.

A képzést olyan 35 év alatti, felsőoktatási intézményben tanulóknak indítják, akik jelenleg is a sport területén tevékenykednek vagy ezen a területen képzelik el a jövőjüket.

A résztvevők a kollégiumi előadásokon egyebek mellett a sport és a testnevelés globális jellemzőiről, a fogyatékossággal élők sportlehetőségeiről tanulhatnak, valamint jogszabályi elemzésekkel bővíthetik ismereteiket.

A László Gyula Kollégium célja – a régészprofesszor tudós munkásságának hagyományait követve – a magyar őstörténet és honfoglalás kori időszak régészeti, természettudományi, néprajzi, történeti, nyelvi és kulturális ismereteinek bemutatása.

A csoportos foglalkozásokon a 35 évesnél fiatalabb egyetemi hallgatók egyebek mellett a népvándorlás és honfoglalás kori Kárpát-medence történetével, régészetével, embertani és genetikai jellemzőivel, a közép-ázsiai nyelvekkel és kultúrákkal, a magyar monda- és hagyományvilág eurázsiai kapcsolatrendszerével, valamint őstörténet-kutatási módszerekkel ismerkedhetnek meg.

A Lakitelek Népfőiskola és a Nemzeti Művelődési Intézet közös szakmai képzése, a Neumann János Kollégium célja, hogy az informatika és a robotika iránt érdeklődő 35 évesnél fiatalabb résztvevők olyan fejlesztésekről és kutatásokról értekezzenek, amelyek meghatározzák a világ következő öt-tíz évének alakulását.

Az egyetemisták, főiskolások, fiatal gazdák, vállalkozók, valamint az informatika, szociológia, közösségszervezés és vidékfejlesztés területén tanulóknak vagy dolgozóknak meghirdetett kurzuson a hallgatók részt vehetnek egy interaktív kiállítóház megtervezésében és létrehozásában is.

A tematikus kollégiumokra március 25-ig lehet jelentkezni. A képzések idén áprilistól a jövő év végéig nyolc-nyolc bentlakásos hétvégi képzés formájában zajlanak, kiegészülve egy-egy nyári egyetemmel. A nevezési lap letölthető a népfőiskola honlapjáról.

A címlapfotó illusztráció.