Kínai vendégmunkásnak nevezte Liu Shaolin Sándort a 444.hu

 

„Abszurd, de nem sértő” – így reagált a bírálatokra és az M1 kérdéseire a 444.hu főszerkesztője azután, hogy kínai vendégmunkásnak nevezte Liu Shaolin Sándor magyar gyorskorcsolyázó olimpikont. A vállaltan liberális szellemiségű hírportál ugyanis azt a címet adta a Liu Shaolin Sándor kizárásáról szóló cikknek, hogy „Lökött a kínai vendégmunkás”. A hírportál közösségi oldalára néhány óra alatt több száz felháborodott hozzászólás érkezett. A bejegyzést azóta módosították, most már csak a lökött szó szerepel a cikk felett – közölte az M1 Híradója.

„Lökött a kínai vendégmunkás” – ezzel a kommentárral töltötte fel a Liu Shaolin Sándorról szóló cikkét a 444.hu a Facebook oldalára. Az írás arról számolt be, hogy a Budapesten, magyar édesanyától és kínai édesapától született olimpiai bajnokot kizárták az 1500 méteres versenyből a szófiai rövidpályás gyorskorcsolya vb-n.

A 444.hu olvasói a cikk feltöltése után szinte rögtön felháborodott kommentekkel árasztották el a hírportál közösségi oldalát. A hozzászólások százai között szinte kivétel nélkül mindenki arról írt, hogy csalódott a hírportálban. Többen jelezték, hogy nem olvassák többet a 444 cikkeit. Mások azt követelték, hogy azonnal írják át a cikkhez írt megjegyzést.


A 444.hu ezt azóta meg is tette. A Liu Shaolin Sándorról szóló cikk felett most már csak a „lökött” szó olvasható.

Az M1 kíváncsi volt arra, hogy a cím lerövidítése egyfajta bocsánatkérést jelent-e az oldal részéről. Azt is szerették volna megtudni, hogy miért a „kínai vendégmunkás” jelzővel illették az olimpiai-, világ-, magyar és Európa-bajnok magyar gyorskorcsolyázót.

Az M1 levelére a 444.hu főszerkesztője, Uj Péter válaszolt. Azt írta, „a Facebook bejegyzést ő írta, de mindössze ironizált, amikor Liu Shaolin Sándort kínai vendégmunkásnak nevezte. Szerinte a kifejezés abszurd, de semmiképpen sem sértő.” Bocsánatkérésről nincs szó, úgy fogalmazott, „a bejegyzést a vasárnapi ügyeletes szerkesztő változtatta meg a cikkhez érkező hozzászólások miatt, akiket ő trolloknak, vagyis internetes provokátoroknak tekint.”

A 444-et 2013-ben alapították. Még abban az évben több mint 10 millió forintot kaptak Soros György egyik alapítványától. A 444.hu kiadójában később kisebbségi tulajdont szerzett egy Soros Györgyhöz köthető befektetési alap. A portál főszerkesztője az erről szóló hírekre korábban úgy reagált, hogy a 444-ben szerkesztői szabadság van.

Liu Shaolin Sándor délután egyébként bronzérmet nyert a magyar férfi váltó tagjaként a szófiai világbajnokságon.