Egyre több nő vállal közéleti szerepet Magyarországon

 

Jó iránynak, örömtelinek tartja Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, hogy egyre több nő vállal közéleti szerepet, feladatot és felelősséget.

Nyitrai Zsolt a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) szerdai budapesti sajtótájékoztatóján – amelyen ismertették a civil szervezet nőnapi programjait – arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánynak van női minisztere és az Országgyűlés háznagya is hölgy, az államtitkárok között is több nő dolgozik, valamint az állami cégek vezetői között is sok a sikeres nő.

A kormány számít a nők véleményére, például a családvédelmi konzultációban, és véleményüket beépíti a döntéseibe. Nyitrai felidézett több kormányzati intézkedést, ezek között a Nők 40 programot, amelynek lehetőségével ismertetése szerint már 250 ezernél többen éltek. A legfontosabb kormányzati feladatnak a nők, a gyermeket nevelő családok támogatását nevezte, és ezek közül elsőként az adókedvezmények rendszerét emelte ki.

Király Nóra, a Ficsak alapítója, egyben Újbuda Fidesz–KDNP-s alpolgármestere bemutatta az idén harmadik alkalommal megjelenő Női lélek férfi szemmel című kiadványt, amelyben kilencven művész, sportoló, illetve közéleti szereplő nőnapi üzenete olvasható. Ők – mondta – azzal a megbecsüléssel és tisztelettel írnak a nőkről, ami Magyarországon fontos és követendő példa lehet.

Király Nóra szerint a kormány a nők és a családok iránti megbecsülését a szavakon túl tettekkel is bizonyította már, így az Európában is példaértékű erkölcsi és anyagi támogatással.

A kiadvány a Ficsak honlapján is megtekinthető, facebookos oldalukon pedig nőnapi internetes játékot indítottak, melyben Király Nóra szerint a női lélek titkait lehet elemezni, boncolgatni.

Közölte, a Ficsak pénteken az Országházban nőnapi szakmai konferenciát tart mintegy négyszáz meghívott nő részére. Az esemény célja támogatni a női lét teljességének megélését, egyediségének megőrzését, és az abban való kibontakozást. Mindez nemcsak az egyes nők számára jelenti a kiteljesedés egyik fontos útját, de az egész közösség számára is pótolhatatlan érték – írták a konferenciáról szóló közleményben.