A legellenőrzöttebb élelmiszer itthon az ivóvíz

 

Magyarország kiváló minőségű ivóvízzel és fejlett vízi infrastruktúrával rendelkezik, fontos, hogy megbecsüljük. Hazánkban a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. a víz világnapja alkalmából gyerekeknek kiírt pályázatán keresztül hívja fel a figyelmet vizeink védelmére.

Általános iskolás gyerekeknek írt ki a DMRV pályázatot a víz világnapja alkalmából. Ennek az a célja, hogy rávilágítson arra, milyen hatásai vannak az élőlényekre a szennyezett víznek, hogy hogyan gazdálkodjunk jól a tiszta vízzel, és hogyan lehetne javítani a víz minőségén  – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Kijelenthető, hogy hazánkban biztonságos minőségű ivóvizet ihatunk, igaz, néhány településen előfordulnak átmeneti problémák – közölte Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára.

Orfű, 2017. december 23. Lajtos kocsiból ivóvizet töltenek Orfűn 2017. december 23-án. A község vízellátását biztosító Toplica-kút vize a tíz nappal ezelőtti nagy esőzés miatt opálossá, zavarossá vált, a vezetékes ivóvíz legkevesebb 15 perces forralás után alkalmas csak emberi fogyasztásra, ezért lajtos kocsival biztosítják a tiszta, egészséges ivóvizet. MTI Fotó: Sóki Tamás

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Kiszellőzik a klór

Mint mondta, mélységi fúrású kutakból, parti szűrésű kutakból, illetve néhány helyen felszíni vizekből szolgáltatják az ivóvizet. A legtöbb hazai vízforrásnál csak ki kell termelni és hálózatra kell bocsátani a vizet, ott, ahol hosszabb és bonyolultabb elosztóhálózatok vannak, a klóros tisztítás elkerülhetetlen. Ugyanakkor mire a víz a fogyasztókhoz ér, a klór elhasználódik a vízben, és kiszellőzik. Amennyiben valaki biztosra akar menni, akkor kancsóba engedjen ki csapvizet, hagyja állni egy-két percig, ezáltal teljesen kiszellőzik belőle a maradék klór is – tette hozzá Nagy Edit.

Hazánkban vannak olyan települések, ahol elengedhetetlen a tisztítóberendezések alkalmazása, alkalmanként a tisztított és vegyszerezett víz az egyéb hálózatokba jutva problémát is okozhat, de ez csak átmeneti jellegű, amelyet a szolgáltató cégek azonnal orvosolnak.

A legellenőrzöttebb élelmiszer az ivóvíz

Széles spektrumú vizsgálati lista alapján ellenőrzik a cégek és a vízművállalatok az ivóvizet, ezen kívül az egészségügyi hatóság is rendszeres ellenőrzéseket tart, ezért kétség nélkül ki lehet jelenteni, hogy a legellenőrzöttebb élelmiszer hazánkban az ivóvíz – magyarázta Nagy Edit.

Amint a hatóság vagy a szolgáltató határérték-túllépést vagy -eltérést érzékel, azonnali intézkedéseket rendel el. Hazánkban ennek ellenére nagyon ritka, hogy korlátozni kell a vízfogyasztást – fűzte hozzá.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Tilos a használt olajat a lefolyóba önteni!

A vizeink szennyezéséhez hozzájárul, hogy sokan a vécékagylóba vagy a mosogató lefolyójába öntik a használt olajat. Magyarországon több cég is foglalkozik az elhasznált növényiolaj-feldolgozással. Papp József, a Pannon BioOlaj Kft. ügyvezetője a műsorban elmondta, Zala és Vas megye területén a lakossági gyűjtésbe kapcsolódva konténereket helyeztek el például iskoláknál és óvodáknál, amelybe el lehet helyezni a használt növényi olajat.

A DMRV üzemeltetési főmérnöke, Farkas Egonné hozzátette: sokan azt gondolják, hogy a lefolyóba vagy a szennyvízaknába bármit beleönthetnek, vagy dobhatnak. Ez nincs így, a szilárd hulladékok elzárják a vízáramlást, és sokkal nagyobb gondot okoznak, mint azt sokan gondolnák – figyelmeztetett.

Fontos a tudatosság

Elmondta, a zrt. pályázati kiírásának a célja, hogy az általános iskolás diákok figyelmét felhívják arra, hogy milyen értékes kincsünk a víz. Fontos – tette hozzá –, hogy a gyerekek minél hamarabb megismerjék, milyen fontos a víz védelme. A környezettudatosságra hívták fel a figyelmet a rajzpályázat kiírásával. Az általános iskolások alkotásait még március 8-ig várják, bővebben a pályázatról ide kattintva tájékozódhatnak a diákok.