Európa legsikeresebb pártja lehet a Fidesz az EP-választáson

 

A választási részvételüket biztosra ígérők 54 százaléka a Fidesz–KDNP pártszövetségre szavazna, ezzel a Fidesz lenne az Európai Néppárt legsikeresebb pártja, ha most vasárnap tartanák az európai parlamenti választást – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Magyar Nemzetnek készült közvélemény-kutatásából.

A január 31. és február 22. között ötezer fő személyes megkérdezésével készült reprezentatív minta szerint a Trócsányi László által vezetett kormánypárti EP-lista a jelenleginél kettővel többet, 14 mandátumot szerezne.

A kormánypártok növelték népszerűségüket

A lap pénteki számában megjelent felmérés szerint a tavaly áprilisi országgyűlési választás óta csak a kormánypártok tudták növelni népszerűségüket, most hét százalékkal többen szavaznának a Fidesz–KDNP-re. A nagyobb ellenzéki pártok (Jobbik, MSZP–Párbeszéd, LMP) népszerűsége a 2018. áprilisihoz képest csökkent, a kisebb ellenzéki pártok támogatottsága (Momentum, Magyar Kétfarkú Kutya Párt) nőtt, új pártként a Mi Hazánk Mozgalom is mérhetővé vált a pártpalettán.

A Nézőpont Intézet elemzői szerint az ellenzéki pártok egymás riválisai lesznek az EP-választás kampányában, mivel kevés mandátumon lesznek kénytelenek osztozni.

A Jobbik legfeljebb három mandátumot szerezhet

A Jobbik a biztos szavazóknál már csak 13 százalékon áll. A Sneider Tamás vezette párt legfeljebb három EP-mandátumot szerezhet.

Az MSZP–Párbeszéd jelenleg a biztos szavazók körében 11 százalékon áll, és két EP-mandátumban reménykedhet. A DK hat százalékot kapna, az LMP öt százalékon áll, amely mindkét ellenzéki erő esetében egy-egy képviselői helyet jelentene az EP-ben.

A mandátumszerzési küszöb közelében további három párt áll: a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt négy-négy, a Mi Hazánk Mozgalom három százalékot kapna egy most vasárnap tartandó választáson.

A teljes népességen belül a Fidesz–KDNP negyven, a Jobbik januárhoz képest egy százalékpont csökkenéssel nyolc, az MSZP–Párbeszéd hét, a DK négy, az LMP három, a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom két-két százalékon áll.

A címlapfotó illusztráció.