Melegrekorddal búcsúzhat a tél

 

Jégtörő Mátyás napja valóban elűzte a telet, az előttünk álló héten enyhülés kezdődik, és visszatér a kora tavaszias idő. Hétvégéig nem várható változás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint hétfőn változó vastagságú, szakadozott felhőzet mellett hol rövidebb, hol hosszabb időszakokra szűrt napsütésre lehet számítani. Számottevő csapadék nem várható. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, de Sopron körül az északi, másutt a délnyugati szél helyenként megélénkülhet. A csúcsértékek  7 és 13 fok között alakulnak, az Alpokalján és a Kisalföldön lesz a melegebb.

A gyenge melegfront jellegű változás miatt az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén, illetve álmatlanság léphet fel. Ingadozhat a vérnyomás, és csökkenhet a koncentrálóképesség, mind a munkában, mind az utakon.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

A kedd hajnali órákra mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, -4 és +5 fok közé hűl a levegő.

Napközben is kezdetben erősen felhős lesz az ég, majd délutántól északkelet, kelet felől felszakadozik, csökken a felhőzet. A nyugati tájakon még este is sok lesz a felhő, de számottevő csapadék kedden sem valószínű. Az északnyugati szelet főként a Dunántúlon erős, néhol viharos lökések kísérik. A hőmérsékleti maximum 9 és 17 fok között valószínű.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Szerdán többnyire derült vagy gyengén felhős időre számíthatunk, csapadék nem lesz. Az északi, északnyugati, majd változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. Éjszaka -3 és +4, nappal 9 és 15 fok között alakulnak a hőmérséklet szélsőértékei.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Csütörtökön többnyire gyengén felhős időre számíthatunk sok napsütéssel. Csapadék nem lesz. A nyugati, délnyugati szél többfelé megélénkül, néhol megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 20 fok között alakul, az Alpokalján lesz a legenyhébb idő.

A február 28-ra érvényes, országos melegrekord 19, 5 fok, amelyet még 1960-ban Nagykanizsán regisztráltak. Ez 2019-ben a meteorológiai tél utolsó napján jó eséllyel megdől a nyugati határvidék mentén. 

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Az Alpoktól keletre az úgynevezett főn szél okozza a többlet hőt. A hegységnek ütköző, majd feláramló levegő kiadja magából a nedvességet, eközben fél fokot hűl 100 méterenként. Miután átbukik a csúcson, a száraz levegő süllyedés közben egy fokot melegszik minden 100 méterrel. Tehát melegebb lesz a levegő a hegy túloldalán, mint amilyen a szél felőli oldalon volt.