Egyenruhás női sofőrök fuvarozták a Minitaxi utasait

 

Hogyan alakult ki és vált divattá a taxizás a magyar fővárosban? Milyen típusú autók voltak taxik? Néhány érdekesség a témáról a múlt századból, a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) összeállításában.

Az első modern taxik az öreg kontinensen és Amerikában az 1890-es években jelentek meg. Ehhez képest jelentős késéssel, 1913 júniusában indult meg a budapesti taxiforgalom. Európa számos nyugati nagyvárosában ekkorra már népszerűvé vált a bérkocsik használatának ez a formája.

Nők állnak a mini-taxik mellett az Engels téren (Fotó: MTI/Kácsor László, 1969)

A Minitaxik sofőrjei nők voltak (Fotó: MTI/Kácsor László, 1969)

Budapesten kezdetben három gyártmányból kerülhettek ki a taxik egy rendelet alapján: 300 darab Marta, 150 darab Benz és szintén 150 darab engedéllyel rendelkező MÁG gyártmányú személyautó közül 25 foglalta el az első drosztokat. Mi ez ahhoz képest, hogy a jelenlegi legnagyobb budapesti szolgáltatónak 1500 autója van!

Hamar felfutott az üzlet, a forgalmas budapesti közlekedési csomópontokban negyedévvel később már száz autó várta az utasokat. Ez a szám dinamikusan növekedett, felment ötszázig, azonban összeomlott a szolgáltatás az I. világháború kitörése következtében.

A II. világháború után a nulláról kezdődött a visszakapaszkodás a régi színvonalra, majd elkezdett szaporodni a taxivállalatok száma, ezzel párhuzamosan egyre több típus állt forgalomba. Természetesen az 1950-es években megjelentek a keleti blokk ismert nagy gyártmányai is, a Skodák, Warszawák, Wartburgok és Moszkvicsok.

Bizonyára sokan emlékeznek még a szocializmusban divatos pepita taxijelzésre is, ami védjeggyé vált. A hetvenes években a Ladák is elárasztották az utcákat, és emlékezzünk csak vissza a nyolcvanas-kilencvenes évek kedvelt sorozatára, a Szomszédokra, Taki bácsi fehér taxija korának tipikus példánya volt.

Az egyik legkedvesebb és legbájosabb színfoltja a taxis közlekedésnek az 1969 októberében útjára indított Minitaxi szolgáltatás volt. Tizenkét Fiat 650-es gépkocsiból állt a flotta, és kizárólag női sofőrök vitték az utasokat kicsi kocsijaikon. Minitaxi telefonon is rendelhető volt a Volán központjából, a csinos hölgyek elegáns formaruhában várták utasaikat az apró autók volánja mögött.