Nézőpont: A magyarok szerint a Jobbik a leginkább rasszista és antiszemita párt

 

A magyarok 43 százaléka szerint a Jobbik a leginkább rasszista, 33 százaléka szerint a leginkább antiszemita és 28 százaléka szerint a legradikálisabb párt Magyarországon – közölte közvélemény-kutatása alapján a Nézőpont Intézet szerdán az MTI-vel.

A közleményben azt írták, tavaly július óta tíz százalékponttal többen gondolják, hogy az antiszemitizmus és 11 százalékponttal többen, hogy a rasszizmus tulajdonságaival leginkább a Jobbik jellemezhető a magyar pártok közül. Erről valószínűleg az elmúlt fél évben kirobbant közéleti botrányok tehetnek – vélekedtek.

Hangsúlyozták, a többi párt egyik jelző esetében sem ért el tízszázalékos eredményt.

A felmérés kitért arra is: a baloldali szimpatizánsok 41 százaléka tartja leginkább rasszistának, 33 százaléka antiszemitának és 36 százaléka radikálisnak a Jobbikot.

A Nézőpont szerint a balliberális ellenzéki véleményvezérek és pártok esetleges közös ellenzéki együttműködése zsákutcás stratégia, mivel a szavazótáboruk továbbra is rossz véleménnyel van a Jobbikról.

Hozzátették, a legnagyobb gondot a fővárosban okozhatja az összefogás a baloldal és a Jobbik között. A budapestiek 44 százaléka gondolja úgy, hogy a Jobbik a leginkább antiszemita, 50 százaléka, hogy a leginkább rasszista, és 35 százaléka, hogy a leginkább radikális – írták.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. január 25. és 29. között ezer ember megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.

Nyitóképünkön Varga Damm Andrea jobbikos (b) és Vadai Ágnes DK-s képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. február 18-án.