Világhírű festménnyel gyarapodott a Szépművészeti gyűjteménye

 

Anthonis van Dyck (1599–1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Az intézmény utóbbi száz évének rekord értékű, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a magyar kormány támogatásával valósult meg.

A világ festészetének egyik kiemelkedő alkotása került Budapestre – hangsúlyozta a portré keddi bemutatásán Kásler Miklós, a nemzeti erőforrások minisztere, hozzátéve: Van Dyck korának egyik legkiválóbb festője volt, Rubens tanítványa, de vele egyenrangú mester.

Kásler Miklós, a nemzeti erőforrások minisztere beszél a Szépművészeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 19-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Kásler Miklós: A világ festészetének egyik kiemelkedő alkotása került Budapestre (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Mint emlékeztetett, a fiatal hercegnő portréja a Stuartok Angliájában készült, egy olyan korban, mikor világtörténelmi változások következtek be, a magyarok például éppen a török és a szétszakítottság ellen vívták harcaikat.

Baán László, a múzeum főigazgatója közölte: az I. Károly angol király lányát ábrázoló, 1641-ben festett esküvői portré Van Dyck utolsó remekművei közé tartozik. A páratlan szépségű, egész alakos festmény a 9 éves hercegnő és a 14 éves Orániai Vilmos házasságkötése alkalmából készült azzal a céllal, hogy a holland királyi udvarba küldjék – ismertette a festmény történetét.

A 158-szor 108 centiméteres festményt a Christie’s aukciósház decemberi londoni árverésén vásárolták meg.

A Szépművészeti Múzeum birtokába került Van Dyck-festmény (b) a múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 19-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Szépművészeti Múzeumban állítják ki a Van Dyck-festmény (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Kiemelte, hogy Van Dyck alkotásának megszerzése történelmi pillanat: ilyen kvalitású műtárgy ma már ritkán kerül a piacra, hiszen a régi mesterek hasonló minőséget képviselő munkáit többnyire már múzeumok őrzik.

Stuart Mária Henrietta portréját keddtől egy erre az alkalomra összeállított kamarakiállításon láthatja a közönség, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének néhány másik darabjával együtt.

Baán László az MTI kérdésére elmondta: Van Dyck festménye a Szépművészeti Múzeum októberben nyíló, Rubens és a flamand barokk című kiállításában is helyet kap majd.