A diákmunkások bére is két számjegyű növekedést mutatott

 

Az idén átlagosan 10 százalékkal nőttek a diákórabérek az év elejéhez képest a munkaerőpiaci trendekhez igazodva, így bruttó 1500–2500 forint között alakulnak – közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) tagcégei legfrissebb adatai alapján az MTI-vel kedden.

A 14 tagszervezetet tömörítő DiákÉSZ közleménye szerint a vizsgaidőszak végén, szorgalmi időszak kezdetén mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldalon látványosan nő az igény a diákmunka iránt, jelenleg nagyjából másfélszeres az érdeklődés mindkét oldalról a vizsgaidőszak elejéhez képest.

A diákbérek a mindenkori minimálbérhez igazodnak, azokon a területeken, ahol nem feltétel az adott területen a szaktudás, általában bruttó 1000 forintos órabért lehet elérni. Bizonyos esetekben a hétvégi munkavégzésért pótlék jár, így például a hétvégi bolti munkával akár 50-100 százalékkal több bért lehet keresni óránként.

A tájékoztatás szerint a kiemelkedő kompetenciákat igénylő pozíciókban bruttó 1200–1300 forint az órabér, ami teljesítményarányos jutalékkal kiegészítve bruttó 1500 forint lehet. Nem ritka az ennél magasabb sem a host/hostess, rendezvény kisegítői vagy call centeres pozíciókban.

 

Szakmai munkák esetén az alapbér bruttó 1400 forinttól indul. Ilyen pozíciók a HR-asszisztens, marketingasszisztens vagy pénzügyi asszisztens. Mérnök-informatikus, PHP-fejlesztő, fordítói pozíciókban az átlagbér már 1500–2500 forint között mozog.

A nemek aránya nagyjából megegyezett a tavalyival, a diákmunkát vállalók mintegy 60 százaléka lány. Az év elején a gyakran keresett beugrós vendéglátós, illetve kereskedelmi munkák mellett a hosszabb távú szakmai gyakorlati pozíciók a legnépszerűbbek – közölték. A most végzett diplomásoknak 2019. március 31-ig tudnak diákszövetkezeti keretek között munkát biztosítani.