Egyre több bliccelő fizeti ki a rá kiszabott bírságot

 

Míg tavalyelőtt 63 millió forint folyt be a vasút kasszájába a kiszabott bírságokból, tavaly ez már megközelítette a 100 millió forintot. 2017-ben és 2018-ban is 35–35 ezer bliccelőt kaptak el az ellenőrök, vagyis a bevételek jelentős növekedése mögött fizetési hajlandóság áll.

A MÁV-START munkatársai telefonhívásokkal, levélkampányokkal, SMS-ekkel szólítják fel az adósokat és ösztönzik őket együttműködésre – közölte közleményben a vasúttársaság. Mint kitértek rá: a követelésbehajtási munkatársaknak széles eszköztár áll rendelkezésére az adósok fizetési hajlandóságának növelése. Bizonyos nagyságrendig ráadásul saját hatáskörben dönthetnek részletfizetésről, halasztásról, esetleges mérséklésről, így módjukban áll az adósok számára egyedi fizetési konstrukciókat kidolgozni. A fizetési felszólító kampányok eredményeként tavaly 93 millió forint folyt be a vasúttársaság kasszájába, ez 46 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest.

A tartozás rendezése, az adósság megfizetése nemcsak a vasút, hanem az utas érdeke is, hiszen végső esetben akár végrehajtás alá is vonhatják jövedelmüket, ingó és ingatlan vagyonukat. Ráadásul a jogi eljárás jelentős költségei is őket terhelik. Tavaly mintegy ötszázszor bocsátottak ki fizetési meghagyást, míg a végrehajtásra átadott esetek száma elérte a százötvenet. A végrehajtások során számos esetben terhelték meg az adósok ingatlanját, és volt olyan eset is, amikor veterán autót foglaltattak le az adósság fejében – írta a MÁV.

A címlapfotó illusztráció.