Hogyan védekezhetünk a betörőkkel szemben?

 

Megfigyelik a házat és a környékét, megjegyzik, a lakók mikor mennek dolgozni, és előfordult az is, hogy hivatalos személynek adták ki magukat a betörők, hogy bejussanak a kiszemelt lakásba. A betörők és a tolvajok egyre leleményesebbek, postásnak, szerelőnek adják ki magukat, és előfordult már olyan eset is, amikor „hivatalos költöztetőként” csaknem az összes bútort elszállították egy házból.

A rendészetnek aktív kapcsolatot kell ápolnia az állampolgárokkal – jelentette ki Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója. Elmondta, ez mindkét fél számára közös érdek, hiszen a közrend és a közbiztonság fenntartása elsődleges feladat. A rendészeti szerveknek mindenképp oda kell figyelniük az emberekre, és biztosítaniuk kell a védelmüket – mondta Kovács László Csaba a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Szerinte fontos, hogy az emberek odafigyeljenek egymásra, mert így még hatékonyabb lehet a „közös munka”, gyorsabban kiszűrhetők és megelőzhetők a lopások és a betörések – hangsúlyozta.

Hasznos a jó kapcsolat a szomszédokkal

Egy bűncselekmény bekövetkezése ugyanakkor teljes mértékben a rendőrség hatásköre, a hatósági szervek vizsgálják ki az esetet, és indítanak nyomozást az ügyben – mondta Kovács. Akár  társasházban, akár családi házban lakik valaki, fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljon a szomszédokkal. Szerinte sokat segíthet a betörések megelőzésében, ha a lakók tudják egymásról, ki mikor dolgozik, vagy adott esetben, ki az, aki elköltözik.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Közölte, a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság után, a Miskolci Önkormányzati Rendészet a második legnagyobb létszámú önkormányzati rendészet Magyarországon. Egy 160 fős szervezetről van szó, tagjai minden nap járőröznek a lakóövezetek és a közterületek környékén, és azonnal intézkednek, ha arra szükség van – hívta fel a figyelmet.

Megjegyezte, társasházak esetében gyakrabban kapnak bejelentéseket arról, hogy illetéktelen személyek tartózkodnak az épületben. Többször előfordult már, hogy a lépcsőházban vagy a pincében akarták tölteni idegenek az éjszakát. A lakók értesítették a rendőröket, akik azonnal a helyszínre siettek. Hozzátette, főleg hajléktalan személyekről van szó, akik a téli hideg elől menekülnek, az ő esetükben egy hajléktalanokat támogató szolgálatot értesít a rendőrség.

Információk átadása, kommunikáció, kamerarendszer

Weisz Gábor, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének szakmai igazgatója is a megelőzésre hívta fel a figyelmet, és kiemelte a beszélgetés során az információk átadását és a kommunikációt a társasházban lakók között. Szerinte sokat segít, ha nemcsak a közös képviselőt, de a lakók egymást is értesítik arról, ha például költözés vagy valamilyen felújítás lesz egy lakásban.

Arról is beszélt, hogy a betörések megelőzésére a közös képviselők a kamerarendszer kiépítését is ajánlják a társasházi lakóközösségnek. Ehhez a lakók kétharmados beleegyezése szükséges.

Megjegyezte, azt tapasztalja, hogy megoszlik a lakók véleménye a kamera felszereléséről. Sokan úgy gondolják, csak egy fölösleges költség, mert a közterületek már be vannak kamerázva, de vannak, akik egyszerűen nem akarják, hogy a lakókörnyezetüket ilyen módon megfigyeljék. Elmondta, egy társasházi kamerarendszer működtetésének komoly adatvédelmi szabályai vannak, a felvételeket kizárólag vagyon- és életvédelemre lehet felhasználni. Megjegyezte, egy eseménytelen felvételt 15 napon belül végleg törölnek.

Weisz Gábor kitért a bejáratok biztonsági kialakítására is. Mint mondta, sokat számít egy erősebb zárral felszerelt ajtó vagy biztonsági ajtó, vagy az úgynevezett vagyonvédelmi rács is, amit az ajtó elé szerelnek fel.

Több akadályt kell felállítani

Hangsúlyozta, ma már nincs olyan zár, amit ne lehetne feltörni, hiszen számtalan praktika található internetes felületeken is, amelyek egy-egy zártípus feltörését mutatják be. Ugyanakkor, ha minél több akadályt állítunk fel, egy betörő meggondolja, hogy érdemes-e betörni a kiszemelt lakásba, hiszen számára a gyors és könnyű bejutás az elsődleges.

Kovács László Csaba szerint fontos, hogy ha bárki bármilyen gyanús jelenséget észlel, legyen az idegen jármű, gyanús személy vagy bármilyen szokatlan dolog a lakókörnyezetében, ne féljen értesíteni a hatóságokat. Hozzátette, bíznak abban, hogy a teljes rendőri lefedettség megelőző hatással bír majd az ilyen bűncselekményekkel szemben.