Akár csetelésből is következtethetnek az allergiaszezon indulására

 

Az allergiásoknak fontos, másoknak azonban jelentéktelen szavak, kifejezések felbukkanását keresik, ezzel lokalizálják a tüneteket.

A mogyoró, az éger, a kőris és a nyír virágzásával hivatalosan kezdetét vette az allergiaszezon. Természetesen ilyenkor, a szezon kezdetén a virágpor koncentrációja nagyon alacsony a levegőben, néhány hét is eltelhet, mire az arra érzékenyeknél megjelennek az allergiás tünetek, amelyek az első időszakban enyhék, jellemzően szemviszketésről, orrfolyásról és tüsszögésről számolnak be az érintettek.

Internetes nyomon követés az új lehetőség

Azoknak, akik ebben az érzékenységben szenvednek, fontos, hogy mihamarabb értesüljenek az őket zavaró virágpor megjelenéséről. A jelentések elkészítéséhez azonban idő kell, hiszen az adatokat be kell gyűjteni, majd értékelni kell. Francia allergológusok fedezték fel azt az összefüggést, hogy a pollen okozta tünetek internetes nyomon követésével a megjelenés sokkal gyorsabban és pontosabban bemérhető, mint a hagyományos pollenjelentések alapján.

Keresőprogramok segítségével területre lebontva figyelik az olyan ritka szavakat, mint a kőris vagy az éger,

és abból következtetnek arra, hogy az adott országrészben vagy városrészben megjelentek-e a tüneteket okozó pollenek.

Valamilyen allergia, pollen vagy éppen a gyomok említése és ezek gyakorisága mutatja azt, hogy az érintettek sokkal hamarabb észlelik magukon az allergia tüneteit, mint ahogy a különböző mérések eredményei megjelennének – ismertette Nékám Kristóf allergológus professzor. Ezekből az adatokból a gyógyszerfogyasztásra is következtetni tudnak, de az igazi jelentősége abban van, hogy az irtókapacitást ezzel a módszerrel a legfertőzöttebb területekre lehet koncentrálni. Ezt a módszert Franciaországban már használják, Nékám professzor is a kutatócsoport tagja.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Fontos a tiszta levegő

A szakembereknek egy másik fontos összefüggést is érdemes nyomon követniük, ez pedig a levegő szennyezettsége és a jelentkező tünetek közötti összefüggés. Kimutatható ugyanis, hogy a szennyezettebb levegőjű területen élő allergiások a kisebb koncentrációtól is hevesebb tünetekkel reagálnak, mint a tisztább levegőjű, de magasabb koncentrációjú területeken. Nékám Kristóf azt mondja, a tünetek skálájában nincs jelentős különbség, az intenzitásában viszont van.

Hogy kit, mennyire viselnek meg a tünetek, múlik tehát a levegőszennyezettségen, és azon is, hogy mióta allergiás az illető, illetve az immunrendszere milyen állapotban van.

Több vizsgálat ajánlott 

Az allergia megállapítása két módon lehetséges, egyrészt vérteszttel, másrészt speciális bőrpróbával. A Prick-teszt elvégzésekor az allergén anyagot az alkar megkarcolt bőrére csepegtetik, majd figyelik a reakciót. Amennyiben a karcolást követő 15–20 percben bőrpír vagy csalánkiütés jelenik meg, megállapítható az allergia. Érdemes mindkét vizsgálatot elvégeztetni, mert a két eredmény ad százszázalékos eredményt.

Fontos, hogy a bőrt ne akkor teszteljük, amikor a tünetek épp jelen vannak, mert a beavatkozás súlyosbíthatja azokat. A vérvizsgálat azonban allergiaszezonban is végezhető, mert a tünetek és az antihisztamin nem befolyásolja az eredményt.

Az allergia tulajdonképpen az immunrendszer túlérzékeny válaszreakciója, amely során többek között hisztamin szabadul fel a szervezetben, ami gyulladást, bőrpírt és egyéb allergiás reakciót vált ki. A gyógyítás valódi célja ennek a felesleges és célt tévesztet reakciónak a megszüntetése lenne, gyógyszerekkel egyelőre a tüneteket tudják mérsékelni. A gyógyszeres kezelést érdemes már a szezon előtt egy-két héttel elkezdeni, jellemzően antihisztamint és lokális szteroidtartalmú készítményeket javasolnak orrspray, tabletta vagy szemcsepp formájában. Emellett az orrjáratokat érdemes folyamatosan tisztítani.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balaton József)

Nem múlik el

Nékám professzor azt mondja, nem igaz, hogy aki egy adott időszakban allergiától szenvedett, egész életében kínlódni fog vele, sokaknak egy-két év után megszűnnek a tünetei, vagy csak bizonyos koncentráció felett jelentkeznek.

Az egyszer kialakult érzékenység valószínűleg nem múlik el, de az kétségtelen, hogy a környezet, az életmód és a stresszes lelkiállapot jelentősen befolyásolhatja az allergia mértékét és kialakulását.

Az állapot jelentősen visszavetheti az életminőséget és csökkentheti a munkaképességet, hiszen a beteg akár hetekre is kieshet a munkából. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a betegséget folyamatosan ellenőrizzük, hiszen a kezeletlen allergiából később akár súlyos asztma is kialakulhat.