Ingyenes önvédelmi képzés indul nőknek a XII. kerületben

 

Ingyenes önvédelmi oktatást szerveznek a futószezon előtt a főváros XII. kerületében, elsősorban nőknek. Az alpolgármester szeretné, hogy a szabadban sportoló hölgyek még inkább biztonságban érezzék magukat, így kifejlesztettek egy telefonos applikációt, ami segítséget jelenthet a bajban. Emellett februártól önvédelmi oktatást is tartanak, aminek a programját egy muay thai oktató állította össze. Ha beválik, az országban máshol is lesznek képzések – hangzott el az M1 Híradójában.

Pécelen flashmobbal, a Margit-szigeten pedig közös futással hívták fel figyelmet tavaly novemberben a nők elleni erőszakra. 2018-ban egy bajnok futónő esete kapott nagy sajtóvisszhangot. A sportolóra futás közben támadtak rá, megverték és szexuálisan bántalmazták.


Az ilyen helyzeteket kerülhetik el azok, akik részt vesznek az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hegyvidéki Önkormányzat által indított, három alkalmas ingyenes önvédelmi oktatáson. Mezei György thaibox szakoktató azt mondta: olyan önvédelmi programot állítottak össze, amit a harcművészetekben járatlanok is alkalmazni tudnak.

Egy mobilapplikációt is kifejlesztettek Pánikgomb elnevezéssel, amit a XII. kerület területén bárki használhat vészhelyzet esetén.

A sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a mindennapokban a magányos sportolók számára óriási segítséget jelenthet egy ilyen applikáció, illetve az önvédelmi oktatás is, ezért az a cél, hogy a kezdeményezés országos szintűvé váljon.

A címlapfotó illusztráció.