Veszteséges a fizetős parkolás Zuglóban

 

Két éve, vagyis indulása óta folyamatosan veszteséges a fizetős parkolás a Karácsony Gergely vezette XIV. kerületben. A rendszer bevezetése csaknem három milliárd forintba került, a bevétel azonban ennek még csak a felét sem éri el. A veszteség két év alatt 740 millió forintot tett ki. Karácsony Gergely szerint ez azért van, mert a beszerzési költség még nem térült meg. Érdekes ugyanakkor, hogy a zuglói önkormányzat két éve a legdrágább ajánlatot választotta a rendszer bevezetésére – közölte az M1 Híradó.

„Veszteséges a fizetős parkolás Zuglóban” – erről a napokban írt a 24.hu. A kerület parkoláshoz kapcsolódó kiadásait az egyik zuglói képviselő tette közzé.

A kerületben 2017-ben vezették be a fizetős parkolást. A zuglói vezetés ekkor még milliárdos nyereséget ígért, és úgy mutatták be a fizetős rendszert, hogy az a leendő fejlesztések forrása lesz.


A Zuglóban található parkolóórákért a nyilvánosságra hozott költségvetés szerint bő félmilliárd forintot fizetett az önkormányzat. Üzemeltetésükre pedig további negyed milliárdot költöttek két év alatt.

Az egyéb üzemeltetési költségekkel együtt összesen 2,8 milliárd forintba került eddig a fizetős parkolás Zuglóban. Az első évben 490 millió forint mínusszal zárt az önkormányzat, de nem lett sokkal jobb a helyzet tavaly sem. 2018-ban 250 millió forint veszteséget könyveltek el a fizetős parkolás miatt – hangzott el az M1 Híradójában.

Az ügyben az M1 megkereste a kerület polgármesterét. Karácsony Gergely a 740 millió forintos veszteséget azzal magyarázta, hogy hosszú távú beruházásról van szó, a költségek megtérüléséhez szerinte 3 évre van szükség. Azt is írta, ha nem lett volna beruházási költség, akkor mindkét évben nyereséggel zártak volna.

A 24. hu arra is felhívja a figyelmet, hogy a parkoló-automatákhoz kapcsolódó közbeszerzést egy olyan három cégből álló konzorcium nyerte meg, amely a becsült összegnél jóval drágább, 1 milliárd forintnál is magasabb ajánlatot tett. Hiába pályázott két másik cég is, őket elutasították.

Karácsony Gergely szerint azért a drágább ajánlatot választották, mert a két másik cég közül az egyik pályázata hiányos volt, a másikat pedig nem tartották reálisnak.