Hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor

 

Idei évértékelő beszédében a miniszterelnök kiemelte, hogy bevezetik a fiatal házasok 10 millió forintos gyermekvállalási támogatását, bővítik a csok kedvezményes hitelét, és már a második gyermek születésekor átvállalnak egymillió forintot a családok jelzáloghiteléből. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást, bevezetik a nagyszülői gyedet, és többek közt elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja.

Tízmilliós támogatás a fiatal házasoknak, milliók átvállalása a jelzáloghitelből és például a négygyermekes anyák teljes jövedelemadó mentessége – ezeket tartalmazza a kormány új családvédelmi akcióterve, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be idei évértékelő beszédében a Várkert Bazárban.

A legelső pont a fiatal házasok gyermekvállalási támogatása. Ennek köszönhetően minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet.

A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztjük, a második gyermek érkezésekor újból 3 évre felfüggesztjük, és a tőketartozás egyharmadát sem kell visszafizetni. Ha harmadik gyerek is születik, akkor a kölcsön további részét teljes egészében elengedjük – közölte a miniszterelnök.

Bővül a csok 

Tovább bővítik a csok kedvezményes hitelét. Két- vagy többgyermekes családok már használt lakásvásárlásra is felvehetik. Ahogy a miniszterelnök fogalmazott, ez azt jelenti, hogy Magyarországon egy két gyermeket vállaló fiatal házaspár az életkezdéshez és otthonteremtéshez 22 millió forintot, egy három gyermeket vállaló család 35 millió forint támogatást kap.

További segítséget kapnak azok a családok, amelyeknek jelzáloghitele van, ezentúl a második gyermek születésekor egymillió, a harmadik gyermek esetén négymillió forintot, és minden újabb gyermek esetén további egy-egy millió forintot vállal át az állam a hitelből.

A kormányfő bejelentette, hogy azok az anyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

Autóvásárlási program indul

Elindul a nagycsaládos autóvásárlási program. Eszerint a kormány két és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt új, hétszemélyes autó vásárlása esetén.

A teljes bölcsődei ellátás megvalósítását is célul tűzte ki a kormány. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, ahhoz, hogy elegendő bölcsőde legyen, 3 év alatt 21 ezer új férőhelyre lesz szükség. Az év végéig megépítenek ebből tízezret. 2020-ban további öt ezret,  2021-ben pedig a maradék hatezret. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülőnek lehetősége nyílik bölcsődébe vinni gyermekét.

Az akcióterv hetedik pontjaként a nagyszülői gyed bevezetését jelentette be a miniszterelnök, amely azt jelenti, ha a szülők úgy döntenek, ezentúl a nagyszülők is otthon maradhatnak helyettük.

További támogatások

Az akcióterv kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott, ez a magyarok válasza és nem a bevándorlás. A kormányfő kiemelte, az akcióterven túl további támogatásokról is döntöttek. Többek között a középiskolai nyelvoktatásról. Ennek értelmében minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán két hetet külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt, amelynek költségeit a magyar kormány vállalja.

Továbbá az egészségügy fejlesztésére 700 milliárd forintot fordít a kormány, beleértve a centrumkórházak építését is.

A Fidesz üdvözli a bejelentett családvédelmi akciótervet. Azt írták, készek minden támogatást megadni az intézkedések bevezetéséhez és a szükséges törvényalkotási munkához. Hozzáteszik, az ellenzéki pártoknak pedig ismét lesz lehetőségük, hogy végre a magyar fiatalok és gyermekes családok mellé álljanak.

A KDNP pedig úgy fogalmazott, a miniszterelnök évértékelőjéből jól látható, hogy a magyar emberek közös erőfeszítéseinek köszönhetően Magyarország előtt komoly lehetőségek állnak a fejlődésre.