Visszautasította a bírálatokat az Állami Számvevőszék

 

Az átláthatóságot ellenőrzi az Állami Számvevőszék az állami támogatásoknál, több párt azonban nem felelt meg ennek – mondta a szervezet főtitkára a Kossuth Rádióban annak kapcsán, hogy több ellenzéki párt is bírálta az Állami Számvevőszék munkáját.

Az ÁSZ visszautasította a bírálatokat, hangsúlyozva, hogy minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriznek.

Az ÁSZ vizsgálata szerint a Párbeszéd hatmillió forinttal, a Momentum több mint 500 millió forint kampánypénzzel nem tudott szabályosan elszámolni. Emiatt az ÁSZ kezdeményezte az állami támogatás felfüggesztését, és feljelentést tett az ügyészségen.

A Momentum elfogultsággal vádolta meg az Állami Számvevőszéket, és azt közölte, bizonyíthatóan kampányra fordította a párt az állami pénzt. A Figyelő azonban úgy értesült: éppen az ügy miatt mondott le a Momentum pénzügyi ellenőrzésért felelős elnöke.


Nem volt törvényes a Jobbik gazdálkodása

A Jobbik gazdálkodása sem volt törvényes. Több mint 136 millió forint tiltott támogatást talált az ÁSZ a párt elszámolásában. A Jobbiknál úgy számolnak: az összeg kétszerese lehet emiatt a büntetésük, az eljárás pedig szerintük igazságtalan volt. „Egy 273 milliós jogtalan büntetéssel akarják elérni azt, hogy a Jobbikot fizikailag megsemmisítsék” – nyilatkozta Jakab Péter, a Jobbik szóvivője.

A Demokratikus Koalíció is tiltott támogatást használt fel a kampányban, 430 ezer forintot. A vizsgálat eredménye miatt a DK az ÁSZ elnökének leváltását követeli.

„Azt kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottsága kezdeményezze Domokos László ÁSZ-elnök leváltását, természetesen ezt közös ellenzéki kezdeményezésként képzeljük el” – közölte Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese.

A DK vádaskodása a jogállam elleni támadás az ÁSZ szerint

A DK szerint a számvevőszék politikai megrendelésre bírságokkal lehetetleníti el az ellenzéki pártokat.

Az Állami Számvevőszék a jogállam elleni támadásként értékelte és határozottan visszautasította vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében Arató Gergely DK frakcióvezető-helyettes „alaptalan vádaskodásait”.  A szervezet nem vesz részt a DK európai parlamenti választási kampányában. A DK a jogállami kereteket megsértve saját pártpolitikai céljaira próbálja felhasználni az Országgyűlés független ellenőrző szervét, valamint durván megtámadta az ÁSZ elnökét – írta a szervezet közleményében.

Az ÁSZ leszögezte, hogy a szervezet számára nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az ÁSZ azonos törvényi előírások alapján ellenőriz

Az átláthatóságot ellenőrizte az Állami Számvevőszék, több ellenzéki párt azonban ennek nem felelt meg – mondta a Kossuth Rádióban beszélt Holman Magdolna, a szervezet főtitkára. Hangsúlyozta, hogy az Állami Számvevőszék minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz.

Az ÁSZ honlapjára csütörtökön felkerült közlemény szerint a vizsgálat megállapította, hogy a Fidesz–KDNP, a Jobbik, az LMP, az MSZP–Párbeszéd és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást szabályszerűen használta fel, míg a DK és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem.

Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a DK és a Jobbik tiltott támogatást használt fel kampánya finanszírozására, az MSZP–Párbeszéd pedig a kampány költségeire vonatkozó korlátozás betartásában nem volt átlátható és elszámoltatható.

A címlapfotó illusztráció.