Érdemes elindulni: február végéig kedvezményekkel várják az utazókat

 

A Hello tél! elnevezésű kampányt a Magyar Turisztikai Ügynökség indította, amelynek keretében február végéig több mint 150 szálláshely, fürdő, étterem és más turisztikai látványosság várja speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.

Az akció célja, hogy bemutassák a magyar lakosságnak, hogy hazánk minden évszakban, így télen is számos látnivalót, felfedezésre váró tájat kínál az utazók számára. A szilveszteri teltház után január első napjaiban is alig csökkent a forgalom például egy fővárosi wellness-hotelben.

Nőtt a belföldi vendégek száma

Az üzemeltetési igazgató szerint a tavalyi, téli turisztikai kampány is hozzájárult ahhoz, hogy 2018-ban nőtt a vendégeik száma a gyengébbnek számító időszakokban. Sivó Roland, az Aquaworld Resort Budapest üzemeltetési igazgatója elmondta: fontos célcsoport a belföldi vendégkör.

Mint mondta, jó indítást adott a téli kampány, hiszen ezt követően az egész év folyamán érezhető volt az  a folyamatos ösztönző hatás, amelynek nyomán az év során növekedni tudott a belföldi vendégkörök aránya.

Véleménye szerint a kampány elérte a célját, jó döntésnek tartják azt, hogy szállodájuk csatlakozott.

„Az álmos hónapokat is felébreszti a kampány”

A Hello tél! kampány célja, hogy a szakmai berkekben álmosnak nevezett hónapokban is bevételt tudjon generálni a belföldi turizmus – mondta a turisztikai szakértő. Kelecsényi Ágnes szerint a vállalati tréningek is ezt a célt szolgálhatják.

Kifejtette: a téli szezonban a szállodák teljesítményéhez és bevételéhez hozzájárul a sok céges rendezvény is. Mint mondta, az év első három hónapjában a cégek akár több napos továbbképzéseket, konferenciákat, csapatépítőket szerveznek, ami teljes mértékben hozzájárul a turizmus erősödéséhez.

Japán turisták szelfiznek a behavazott Lánchídon (Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd)

Japán turisták szelfiznek a behavazott Lánchídon (Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd)

Rekordévet döntöttünk

Ami a bevételt illeti, rekordévet rekordév követett a turizmusban 2018-ban Magyarországon. Bár még csak novemberig állnak rendelkezésre adatok, a szakma azzal számol, hogy a teljes évre vonatkozóan a vendégéjszakák száma meg fogja közelíteni a 31 milliót.

Ez azt jelenti, hogy a 2017-es évhez képest tavaly nagyjából 50 ezerrel több magyar ment el belföldön üdülni, pihenni, miközben olyan desztinácókból is több vendég érkezett, mint az Egyesült Államok és Kína. Az amerikai és a kínai turisták például 10 hónap alatt több vendégéjszakát töltöttek el hazai szálláshelyeken, mint 2017-ben egész évben.

Foglaltság szempontjából Budapest áll az első helyen, megelőzve az osztrák fővárost, majd Prágát, Varsót és Pozsonyt is – magyarázta Kelecsényi. Mint mondta, mivel a szállodai szobafoglaltságok magasak voltak, ez magával vonja azt is, hogy az árakat emelhették a szállásadók, hiszen volt erre kereslet. Hozzátette: jelenleg az áremelés 2-3-4 százalékos.

A GDP-hez is hozzájárult

A turizmus teljesítménye a bruttó hazai termékhez is kiemelkedő mértékben járul hozzá – hangsúlyozta a szakértő. Kelecsényi Ágnes szerint a jövőben is folytatódhat a pozitív tendencia. Mint mondta, a cél, hogy legalább 10-15 százalékos mértékben járuljon hozzá a turizmus a GDP-hez, jelenleg körülbelül ez a szám 8 százalék.

Hozzátette: ha az elkövetkezendő években is ilyen ütemben növekszik a hozzájárulás, akkor valószínűsíthetően el lehet érni a korábban említett célt.

Van lehetőség szálláshely-fejlesztésre

A turisztikai ágazat fejlesztését szolgálja a Kisfaludy Program. Ez minden idők legnagyobb hazai forrásból megvalósuló szálláshely-fejlesztési projektje, amelynek köszönhetően 300 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások Magyarország vidéki szálláshelyein. Ehhez összesen 150 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a kormány.

A Kisfaludy Program első ütemének köszönhetően országszerte több mint 700 helyen találkozhatnak a turisták megújult panziókkal, szálláshelyekkel, például a Helló tél! program keretében is.