Megállítható-e a népességcsökkenés hazánkban?

 

Négy tényező, a születések és a halálozások száma, a bevándorlások–kivándorlások száma, és az ezek körül folytatott politikai megoldások és gyakorlatok alakítják az ország népességének alakulását. Az állam 1580 milliárd forinttal támogatta 2010 óta a családok otthonteremtését, és ez idén tovább növekszik.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy sokan – 1,38 millióan– küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet, amit úgy értékelt, hogy ha fontos ügyről van szó, akkor nagy arányban hajlandó megmozdulni a magyar társadalom, egyetértési pontokat létrehozva ezzel.

A konzultáció során kiderült – folytatta –, hogy a gyermekek biztonsága a legfontosabb, és mivel a gyermekvédelem jelenleg szétaprózódott a jogrendszerben, felkérte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, készítsen egy koncepciót, amely egységes keretbe foglalja a gyermekvédelem legfontosabb modern kori kihívásait és a rájuk adható kormányzati válaszokat.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyarok szerint a demográfiai nehézségeket családpolitikával kell megoldani, nem pedig a bevándorlással.

Egyre többen veszik igénybe a támogatásokat

Mintegy 95 ezer családot segített a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), ez körülbelül négyszázezer embert jelent – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1-en, csütörtökön.

Novák Katalin hangsúlyozta: a cél a saját lakástulajdon megszerzésének segítése, a gyermekvállalás előtt és után álló családoknak. A lakásvásárlások során tapasztalható, hogy számos alkalommal igénybe veszik a csokot a családok, illetve kihasználják az ehhez kapcsolódó kedvezményes tízmillió forintos hitelt is.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy tavaly decembertől bővültek a hitellehetőségek, hiszen a kétgyermekesek tízmillió forint hitelt vehetnek fel, a nagycsaládosoknak járó hitelt pedig másfélszeresére emelték. Szerinte ezek tovább növelik majd a csok népszerűségét.

Számos intézkedés született, hogy minél több gyermek szülessen

Egy ország népességét négy tényező befolyásolja: a születések és a halálozások száma, valamint a bevándorlások és a kivándorlások száma – jelentette ki Kapitány Balázs, a Központi Statisztikai Hivatal demográfusa a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában. Hozzátette, a négy tényező körül folytatott politikai megoldások és gyakorlatok alakítják az ország népességének alakulását.

Elmondta, Magyarországon a határozott politikai szándék miatt a bevándorlás nem jöhet szóba, a kivándorlás ellen egyelőre nem nagyon lehet mit tenni. A várható élettartam alacsony, a halálozások száma pedig magas, ez indokolja a kormány családpolitikáját, ami a születésszámok ösztönzését célozza. A népességnövekedési törekvéseket a születések számának emelkedésével érhetnénk el, ezt szolgálja az elmúlt időszak számos családtámogatási intézkedése is – jegyezte meg a szakember.

Tudatosabbá vált a gyermekvállalás

Korábban nem volt ennyire problematikus a gyermekvállalás, de tény, hogy ideális helyzet sosem lesz – erről már Kuthi Áron, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom sajtófőnöke beszélt. Úgy véli, egy gyermekvállalás olyan elhatározás, amely az agyban dől el, és a döntés független mindenfajta állami támogatástól vagy kedvezménytől.

Magyarországon a hetvenes években terjedt el a fogamzásgátlás lehetősége, előtte a gyermekvállalás inkább egy esetleges, kevésbé tudatos döntés volt, mint jelenleg – magyarázta Kapitány Balázs. Míg 40–50 évvel ezelőtt sokkal fiatalabb korban vállaltak gyermeket a családok, ma már ez a kor kitolódott, egészen a negyvenes korosztályig.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Mint mondta, amióta az érintettek saját maguk dönthetnek arról, hogy szeretnének-e gyermeket  vállalni vagy sem, azóta a teljes termékenységi arány nem érte el a kettőt. A demográfus elmondta, egy általánosan kitűzött cél, hogy családonkénti legalább két gyermek szülessen, mert így nagyobb a valószínűsége, hogy a társadalom előbb-utóbb reprodukálja magát. A legideálisabb a kettőnél több gyermek vállalása lenne, hiszen a csecsemő- és gyermekhalandóságot is figyelembe kell venni.

Hozzátette: Magyarországon a 80-as évektől folyamatosan csökken a lakosság száma, a mélypont 2011-ben volt, akkor ugyanis a teljes termékenységi arány 1,24 volt. 2016-ig növekedés volt tapasztalható, majd három éve ismét stagnálni kezdett a termékenység és csökkenni kezdett a születésszám – mondta Kapitány.

Egyre több cég áll ki az anyák mellett

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom célja, hogy szülessen meg minden kívánt gyermek, ne legyen semmiféle akadály a családalapítás előtt – hangsúlyozta Kuthi Áron. Kutatásaikból kiderült, hogy mindig egy kicsivel kevesebb gyermek születik meg, mint amit a családok kívánnak, elterveznek. Mint mondta, a kormány számos családtámogatási programja mellett egyre bővül azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek családbarát cégpolitikát folytatnak.