Három kategóriában várja az MTA a fiatal kutatók pályázatait

 

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pályázati felhívást tett közzé új Lendület-kutatócsoportok létrehozására. A legjobb fiatal magyar kutatókat hazahívó, illetve itthon tartó program keretében korhatár és kutatási célirány szerint három kategóriában várják a pályázók jelentkezését.

A Lendület program az MTA egyik legismertebb kiválósági pályázata, amelynek köszönhetően 2009 óta 164 kutatócsoport alakult akadémiai kutatóintézetekben és egyetemeken – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Bereczky Áron, az MTA Kutatási Pályázatok Főosztályának vezetője elmondta, hogy a meghirdetett program három kategóriája részben korhatárt, részben kutatási célirányt jelöl.

A Lendület I. kategóriát legfeljebb 38 éves, PhD-vel rendelkező fiatal kutatóknak írták ki. Ők azok a kutatók, akik önálló karrierjük kezdetén állnak. Elmondta, hogy a PhD megszerzését követően az első években a kutatók általában egy mentor alatt vagy egy kutatócsoport tagjaként dolgoznak. A Lendület I. kategóriát azoknak a kutatóknak írták ki, akik már önálló karriert folytatnak és önállóan is képesek kutatócsoportot létrehozni, megszervezni – részletezte a főosztályvezető.

Tapasztaltabbak pályázhatnak a Lendület II-re

Ismertetése szerint a Lendület II-re a kutatók 45 éves korig pályázhatnak. Ide tapasztaltabb, kutatócsoport-vezetőként bizonyított és korábbi pályázati eredményeket elért PhD-vel rendelkező tudósok jelentkezését várják.

Az alapkutatásokat végzők mellett a gazdasági versenyképességet közvetlenül szolgáló, kiemelkedő eredményességű alkalmazott kutatásokat végzőket is támogatja az MTA – tette hozzá.

Célzott Lendület az alkalmazott kutatásoknak

Így a harmadik kategória – a Célzott Lendület – az alkalmazott kutatásokat folytatókat célozza meg. A Lendület program e kategóriájában meghirdetett pályázatra a gazdasági versenyképességet közvetlenül szolgáló kutatásokra vállalkozó 45 év alatti kutatók pályázhatnak. „Azok a kutatók, akik nemcsak publikálható tudományos eredményeket fognak letenni az asztalra, hanem olyan eredményeket, amelyeket egy magyarországi gazdasági társaság alkalmazni tud” – részletezte.

Kitért arra is, hogy a Célzott Lendület esetében a finanszírozásnál elvárják, hogy a támogatás egy részének folyósítását az a gazdasági társaság vállalja át, amely a magyar versenyszférában tevékenykedik és alkalmazni tudja a kutatási eredményeket.

A program keretében ebben a három kategóriában kaphatnak támogatást a fiatal kutatók ahhoz, hogy saját kutatócsoportot hozzanak létre. Egy-egy Lendület-kutatócsoport 5 évig működik a program támogatásából.

A Lendület-kutatócsoportok a kiterjedt akadémiai kutatóhelyeken vagy felsőoktatási intézményekben működhetnek, évente kutatócsoportonként legalább 25 millió, maximum 60 millió forintos támogatással – részletezte.

A program abból indult ki, hogy mi szükséges egy sikeres kutatási projekthez. Ehhez négy dologra van szükség: egy jó csapatra, kutatási infrastruktúrára, időre és versenyképes fizetésre. Ezeket szeretné biztosítani a Lendület projekt – magyarázta Bereczky Áron.