Kiadták a másodfokú riasztást a hófúvások miatt

 

Havas eső, havazás várható pénteken is sokfelé. A Dunántúl nagy részére első- és másodfokú riasztás van érvényben a hófúvások miatt, Veszprém és Baranya megyében másodfokú, narancs figyelmeztető előrejelzést adtak ki a meteorológusok. Másutt is várható erős szél és széllökések.

Pénteken napközben alapvetően borult lesz az ég, csak átmeneti felszakadozások lehetnek. Kezdetben még szórványosan hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat, majd egy kisebb szünet után késő délutántól délen ismét havazhat, délkeleten vegyes halmazállapotú csapadék valószínű – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az északi szél főként a Dunántúlon lesz erős, néhol viharos, amely hordhatja a havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között várható. Késő estére általában -1 és -6 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ

A figyelmeztető előrejelzés szerint déli órákig fokozatosan alább hagy a csapadéktevékenység, a legtovább északkeleten, északon eshet a hó (lepel-3 cm). Késő délutántól a déli, délkeleti területeken ismét várható hószállingózás, gyenge havazás (lepel-2 cm). Este, késő este a keleti határvidéken kisebb ónos eső esetleg előfordulhat.

A Dunántúl nyugati, északnyugati felén, kiemelten a Dunántúli-középhegység, majd estétől a Mecsek térségében is 65-75 km/h-s lökések kísérhetik az északi, északnyugati szelet.

A Dunántúlon napközben egyre nagyobb területen számíthatunk hófúvásra, estétől pedig a középső tájakon is hordatja a szél a havat. A Dunántúlon a vastagabb hóval borított hegyvidéki területeken, kiemelten a Dunántúli-középhegységben, illetve a Dunántúl déli részén a nap második felétől erős hófúvás is kialakulhat.