A betegek érdekeit szolgálják a praxisközösségek

 

A cél, hogy a háziorvosok közösen lépjenek fel a betegek érdekeit kiszolgálva, segítve egészségüket és ellátásukat. A szakemberek azt várják a rendszertől, hogy némileg felgyorsítsa a betegellátást, ugyanakkor egyelőre még csak a felépítésen dolgoznak.

Kibővülhet a helyben elérhető egészségügyi szolgáltatások köre, és a túlterhelt háziorvosok is mentesülhetnek a feladataik egy része alól, köszönhetően az alakulóban lévő praxisközösségeknek. A praxisközösség az, amikor több háziorvos elkezd együtt dolgozni, közösen oldanak meg olyan feladatokat, mint a megelőzés – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Horváth Ildikó elmondta, hogy a közösen dolgozó orvosok a nehezebb eseteket egymással konzultálva megalapozottabb döntéseket hozhatnak.

Kozma Ottó háziorvos receptet ír fel rendelőjében betegének Nyíregyháza-Oroson (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Fontos közösség a háziorvosoké

A 2018 végén Három generációval az egészségért címmel indított pályázat célja, hogy az alapellátásban részt vevő szereplők együttműködésével úgynevezett praxisközösségekben vizsgálják felül a betegek életmódját. Az egészségügyi csapatok a krónikus betegségek kialakulásához vezető életmódtényezők feltérképezésében segítenek majd a betegeknek – ismertette Horváth Ildikó.

A praxisközösségek a háziorvosoktól indulnak, köréjük épülnek – ismertették a közrádió A nap kérdése című műsorában.

Pozitív eredményeket értek el

A praxisközösségeknek jól megfigyelhető hasznuk van, aminek oka, hogy a legtöbb államban nemcsak az alapellátást biztosítják, hanem az alapellátásban részt vevők együttműködését is. Ez jó példa lehet Magyarország számára is, ezért jó kezdeményezés a praxisközösségek létrehozása – mondta Vajer Péter háziorvos.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főosztályvezetője hozzátette: a praxisközösségeknek mérhetően pozitív eredményeik vannak.

A betegek igényei az elsők

Mórahalom központtal hoztak létre egy praxisközösséget, ahol mintegy 80 orvos alkot egy közösséget, és segítik a betegek életét – tájékoztatott Mester Lajos háziorvos, a mórahalmi praxisközösség létrehozója. Mint mondta, az elmúlt időszakban felerősödött a lakosság részéről az igény, hogy minél több ellátást próbáljon a praxisközösség lakóhely közeli ellátásként megszervezni.

Elmondta, a páciensek nehezményezik azt, ha távolabbra kell menniük egy-egy ellátásért, és azok nincsenek leszervezve. Ezt az elvárást megpróbálják orvosolni – tette hozzá Mester Lajos.

Ismertette ugyanakkor azt is, hogy Magyarország népegészségügyi mutatói nem a legjobbak, ennek kapcsán több népegészségügyi program indult, amelynek célja, hogy az alapellátásban a népegészségügyi szemlélet nagyobb nyomatékkal jelenjen meg. Erre kínál igényes és határozott választ a praxisközösségi rendszer – hangsúlyozta.

Van további lehetőség a praxisközösségekben

A műsorban felvetődött a kérdés, miként működnek ezek a praxisközösségek. Vajer Péter elmondta, amennyiben egy beteg a háziorvosához fordul panaszával, akkor az orvos mielőtt beutalná betegét egy kórház adott szakosztályára, konzultál a közösségben részt vevő orvosokkal, akár átirányítja valamelyikükhöz a beteget.

Mint mondta, így azonnal időpontot tud adni a betegnek, a kérdéseire válaszokat ad, ezáltal egy sokkal közvetlenebb, gyorsabb ellátásban vehet részt a beteg. A későbbiekben a fejlődési irány az lehet, hogy egyes esetekben a háziorvos specializálódhat bizonyos szakterület felé, ezáltal alapellátási szakrendelést is biztosíthat egy háziorvos – magyarázta Vajer Péter.