Fehérbe borult az ország – folytatódhat a havazás

 

Újra hó alatt az ország, szinte mindenhol havazásra ébredtek az emberek. A déli megyékben hullott a legtöbb, ott már 10-15 centiméteres a hóréteg. A közútkezelő egész nap az utak megtisztításán dolgozott, a hegyi utakon viszont még délután is csak nehezen lehetett közlekedni. Több baleset is történt, Tótvázsonyban egy busz borult az oldalára, Hegykőnél pedig két autó ütközött.

Sűrű pelyhekben hullott a hó a fővárosban, kora délutánig szinte folyamatosan esett. Egerben is havazott, voltak, akiket a gyermekkorukra emlékeztette az időjárás. Szinte az egész országban szakadt a hó, először a déli megyékben, majd északon is esett. Rövid idő alatt 5-10 centiméteres hóréteg fedte be az utakat.

Nehezen indult a reggel a legtöbb városban, mindenki az autóját takarította. Szegeden még a gyerekek is besegítettek a szélvédők kaparásba, csak ezután tudtak iskolába és óvodába menni.


Békéscsabán is komoly munkát okozott a havazás

Kedd óta megállás nélkül esett Csongrád és Békés megyében. Az emberek azt mondták, az időjárás gondoskodott arról, hogy meglegyen a napi testmozgásuk. Békéscsabán is komoly munkát okozott a havazás a háztulajdonosoknak. Amíg az emberek takarították, az állatok boldogan játszottak a frissen esett hóban.

A hókotrók folyamatosan járták a fő- és mellékutakat,

az olyan kis településeken, mint Tótvázsony is, hajnaltól dolgoztak azért, hogy megtisztítsák az utakat.

Nem volt könnyű feladatuk a közútkezelőknek. Bár több százan járták az utakat, sok helyen így is csak nehezen lehetett közlekedni.

A befagyott és behavazott Pécsi-tó Orfűn (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

„Alapvetően a gyorsforgalmi és főúthálózaton jól közlekedhetnek az autósok, nincs számottevő fennakadás a közlekedésben, viszont a mellékúthálózaton, főleg az intenzívebb havazásban érintett területeken, még egyelőre téliesebb útviszonyokra, lassabb közlekedésre számíthatnak az autósok” – nyilatkozta Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője.

Országszerte több baleset történt

Ennek ellenére országszerte számos helyen történtek balesetek. Egy kamion Nyárlőrinc határában csúszott meg a havas, jeges úton, és áttért a szemközti sávba, majd frontálisan ütközött egy szabályosan közlekedő személyautóval. A kocsiban ülő nő könnyebb fejsérülést szenvedett.

Hasonló baleset történ Hegykő közelében is, ahol egy személygépkocsi csúszott át a szemközti sávba. Egy kisteharautóval ütközött, a személyautó sofőrje a helyszínen életét vesztette.

Az előrejelzések szerint csütörtöktől kevesebb lesz a csapadék, a nyugati országrészben azonban várható havazás,

több helyen pedig havas eső és ónos eső is hullhat.

A szél megerősödik, ezért a hét második felében már a hófúvás okozhat gondot. Csütörtökön három északi megyére, pénteken pedig a Dunántúlra és északkeletre van érvényben figyelmeztetés.

Világszerte több helyen okoz gondokat a havazás

Nemcsak nálunk, Európa-szerte több helyen is havazott. Párizsban leesett az első hó, és Marokkóban is fehérbe borult a táj, de különösebb fennakadást nem okozott sehol sem a csapadék. Az Egyesült Államokban viszont már

sarkvidéki hideg tombol,

csaknem 120 év után befagyott a Niagara-vízesés, Chicago repülőterén pedig több száz járatot kellett törölni, mert lefagyott a kifutópálya.

Alig látszott a ködtől és a szürke felhőktől a párizsi Eiffel-torony. A sűrű havazást elsősorban a gyerekek élvezték, kacagva hógolyóztak, vagy építettek hóembert. Jó néhány külföldi turista életében először élvezheti az európai telet.

A havazás miatt kedden 24 francia megyében rendeltek el narancssárga riasztást. A hatóságok elővigyázatosságból több helyen forgalomkorlátozást vezettek be. A havazás a szomszédos Belgiumot sem kerülte el, ott is minden fehérbe öltözött. Az észak-afrikai Marokkóban is havazott, az Atlasz-hegység középső részén, a legtöbben kirándultak vagy hógolyóztak.


Fennakadásokat okoz a téli időjárás a tengerentúlon

A tengerentúlon viszont inkább fennakadások voltak a téli időjárás miatt. Az Egyesült Államokban hol a hó, hol pedig az ónos eső okoz gondokat. Coloradóban egy csaknem 300 km-es autópályaszakaszt zártak le a hóátfúvások miatt.

Az utak eltakarítása folyamatos a wisconsini Janesville-ben, de így is sok bosszúságot okoz a lakosoknak.

Az egyik autóúton kevésen múlott, hogy

egy rendőrt elsodor a szembejövő forgalomban megcsúszott jármű.

Az autóban ülő rendőr az utolsó pillanatban riasztotta társát a közelgő veszélyről, akinek sikerült időben elugrania a gázolás elől.

A chicagói nemzetközi repülőtéren pedig több száz járatot töröltek, mert lefagytak a kifutópályák. A helyenként mínusz 20 fok azonban nem csak gondokat okozott Amerikában. A sarkvidéki hidegnek köszönhetően a Niagara-vízesés jelentős része befagyott, különleges látványt nyújtva a látogatóknak.

Jeges aszfaltra figyelmeztető felirat a massachusettsi Boston Stoneham nevű elővárosában (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

„Az 1900-as évek elején fordult elő olyan utoljára, hogy teljesen befagyott a vízesés. Amióta létrehozták a vízerőművet, azóta ilyen nem történhetett meg. Néha, a nagyon-nagyon hideg teleken előfordult, hogy úgy látszott, mintha megdermedt volna, de a sziklák mögött továbbra is folyt a víz” – magyarázta a nemzeti park szóvivője.

Az előrejelzések szerint a sarkvidéki hideg egész héten kitart az Egyesült Államok középnyugati és keleti részein.