A Legfőbb Ügyészség tevékenysége ellen tüntettek Budapesten

 

A Legfőbb Ügyészség tevékenysége ellen tüntettek több százan szerdán Budapesten.

A Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott demonstráción ellenzéki pártok, a Demokratikus Koalíció, a Liberálisok, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum képviselői egyaránt azt hangoztatták: Magyarország végképp rálépett a diktatúrához vezető útra azzal, hogy az ügyészség nem ítélte jogellenesnek ellenzéki képviselők bántalmazását egy közintézményben, az MTVA épületében.


Arra hívták fel a figyelmet, hogy erről az útról akkor fordulhat vissza az ország, ha szolidarisak egymással, összefognak az ellenzéki pártok, a szakszervezetek, a civil szervezetek és a választók. A demonstráció befejezése után mintegy száz tüntető elfoglalta a Nyugati téri felüljárót, vagyis blokkolták a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti forgalmat. A demonstráció résztvevői nemzeti színű és európai uniós zászlókat lobogtattak, illetve MSZP-s, DK-s, momentumos lobogókat lehetett látni, továbbá a Liberálisok molinóit.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint az ügyészség döntése mérföldkövet jelent a diktatúra felé vezető úton.

Szél Bernadett szintén független országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: „az ügyészség, Polt Péter (legfőbb ügyész), Orbán Viktor miniszterelnök és az egész maffia átlépett egy vörös vonalat” a döntéssel.

Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja emlékeztetett arra, hogy a párt az ügyészség épülete előtti területre a napokban felfestette a kivizsgálatlan ügyeket.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke a jövő legfőbb feladataként jelülte meg, hogy minden ellenzéki képviselő legyen szolidáris minden ellenzéki képviselővel, minden ellenzéki párt minden ellenzéki párttal, hozzátéve, hogy a következő két választáson (az európai parlamenti és az önkormányzati voksoláson) egy politikai alakzatot kell alkotniuk az ellenzéki pártoknak.

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője azt mondta: soha nem gondolta volna senki, hogy a rendszerváltás 30. évfordulóján újra meg kell küzdeni a demokráciáért. Ebben a helyzetben a legfőbb feladat, hogy az előttünk álló tavasz során az emberek megküzdjenek az európai Magyarországért – mondta.

Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője azt mondta, hogy Magyarország államformája ma diktatúra, Orbán Viktor pedig hazaáruló, mert egypárti kontrollt teremtett a közintézmények felett.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Polt Péter bűnüldöző szerv helyett bűnelkövető szervezetté tette az ügyészséget.

Megindult a forgalom a Váci úti felüljárón

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján azt közölte: miután a Budapest V. kerületében tartott, a Legfőbb Ügyészség előtti területre bejelentett gyűlés szervezője befejezettnek nyilvánította a rendezvényt, az onnan távozók egy csoportja az úttesten haladva akadályozta a Váci úti felüljáró forgalmát.

A rendőrség felhívta a csoport tagjainak figyelmét arra, hogy magatartásuk jogszabályba ütközik és saját testi épségüket is veszélyeztetik; velük szemben szabálysértési eljárást indítanak. A felüljárón tartózkodók végül elhagyták az úttestet, így a rendőrség 20 óra után újra megnyitotta a forgalmat – olvasható a közleményben.