Több száz eseménnyel ünnepelték a magyar kultúra napját

 

Több száz eseménnyel ünnepelték ma a magyar kultúrát szerte az országban és a Kárpát-medencében. 1823-ban Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát. Emiatt – éppen 30 éve, 1989 óta – január 22-e a Magyar Kultúra Napja. A közmédia egész nap kiemelten foglalkozott az ünnepi eseményekkel.

Több száz diák énekelte el a magyar Himnuszt, katonai zenekari kísérettel Szentendrén. Miskolcon pedig a magyar irodalom nagy verseiből, többek között a Himnusz kéziratának hiteles másolatából rendeztek kiállítást a magyar kultúra napján. Debrecenben pedig egy rendhagyó tanórával emlékeztek a magyar történelemre.


Átadták a világ leghosszabb múzeumi interaktív videofalát

A miskolci vadasparkban a vadászat kultúrájával ismerkedhettek meg a gyerekek. A fővárosi Szépművészeti Múzeumban pedig átadták a világ leghosszabb múzeumi interaktív videofalát. Aki tehette ki is próbálta.

A 15 méter hosszú, 21 LCD kijelzőből álló érintőképernyős fal csaknem 300 műtárgy adatait tartalmazza. Bármely képet megérintve megtudhatjuk többek között, hogy mikor készült és ki alkotta. A több száz műtárgy közül készíthetünk albumot is a saját telefonjainkra, ugyanis egy applikáción keresztül a kép mellett megjelenő QR kód segítségével nem csak a képet, hanem a róla szóló információt is letölthetjük.

Böjte Csaba vehette át a Pro Cultura Hungarica díjat

A Magyar Kultúra napján adták át többek között a Pro Cultura Hungarica díjat, amelyet idén Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai gyermekotthon alapítója vehetett át.

Az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, a kormány továbbra is értékorientált nevelésre törekszik, ezért az igazi klasszikus európai, magyar és keresztény értékeket helyezi előtérbe. Kásler Miklós hozzátette, minden nemzet fennmaradásának az a kulcsa, hogy mennyire tudja megőrizni a saját kultúráját.

Böjte Csaba a közösség, a család fontosságára hívta fel a figyelmet. Úgy fogalmazott, hogy az emberek feladata a szeretet, a közösségépítés, a közösségben való munkálkodás és alkotás.

Böjte Csaba átveszi a Pro Cultura Hungarica díjat Kásler Miklóstól (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte, hogy a kultúra átszövi a mindennapjainkat, környezetünkből, múltunkból merít, a közösség életéből és a gyökereinkből, tradícióinkból táplálkozik. Véleménye szerint ez kimeríthetetlen gazdagságot jelent, amelynek forrása maga az alkotó ember.

A kultúra tehát merészség, fantázia, esztétikum és harmónia, hit abban, hogy másokat is boldoggá tehetünk mély tisztelettel és alázattal, egymásra hangoltan, kölcsönös figyelemmel – mutatott rá, hozzátéve: bíznunk kell a magyar kultúra felemelő erejében, hiszen értékeink, kulturális javaink így válnak közkinccsé az egész közösség gyarapodására.