Szili Katalin: Számunkra a haza a magyar nyelv

 

Szili Katalin szerint Kazinczy Ferenc olyan állócsillag, aki a maga tetteivel – a nyelvújítással, a színjátszás megújításával – járult hozzá, hogy mi elmondhatjuk: számunka a haza a magyar nyelv.

A határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban közreműködő miniszterelnöki megbízott kedden a romániai Érsemjénben beszélt erről, mielőtt a magyar kultúra napja alkalmából bemutatták a „Jót ’s jól. Kazinczy Ferenc emlékezete” című filmet.

A politikus azt mondta, „ott vagyunk otthon, ahol együtt énekelhetjük a Himnuszt, ahol a nyelvünket használjuk, ahol a kultúránkat ápoljuk, a hagyományokat őrizzük, és ismerjük történelmünket”. Szili Katalin szavai szerint a 21. század elejére megélhetjük, hogy nincs határ számunkra. „Nincs határ, hiszen a kormány gazdasági támogatással, a kultúra támogatásával, az állampolgársággal, a választójoggal tette lehetővé azt, hogy igenis egyek vagyunk” – hangoztatta a miniszterelnöki megbízott, aki a „határtalan nemzeti együttlétet” nevezte az egyik legjelentősebb eredménynek.

A magyarság lelki összetartozása

Szili Katalin beszélt a magyarság lelki összetartozásáról, „ahol fontosak számunkra az érmelléki magyarok, a diaszpórában élő, hazájukat elhagyni kényszerültek, a nyelvhasználatért küzdő vajdaságiak és felvidékiek vagy azok a kárpátaljaiak, akik napjainkban élik meg a jogszűkítést, hogy nem teszik lehetővé számukra az anyanyelvi oktatást”.

A miniszterelnöki megbízott méltatta „Érmellék különleges levegőjét”, amely olyan nagyságokat adott a magyar nemzetnek, mint Kazinczy Ferenc, Fráter Loránd vagy a néhai erdélyi püspök, Csiha Kálmán. Szili Katalin utalt Kölcsey és Kazinczy barátságára, részletesen méltatta Kazinczy Ferenc nyelvújító és a színjátszást megújító szerepét, illetve egyfajta oktatásszervezői tevékenységét, amivel kétszáz iskolát hozott létre a korabeli Magyarországon.

A kultúra nemzetet összetartó ereje

Beszélt a kultúra nemzetet összetartó erejéről és fontos, közös célnak nevezte, hogy mindenki a szülőföldjén élhessen, boldogulhasson, gyarapodhasson és hosszú távon saját anyanyelvén szerezhesse meg a tudást, használhassa anyanyelvét. Az egyetemes magyar kultúrát a nemzet felemelkedése zálogának nevezte Szili Katalin, és azt mondta, ha a magyar nemzet gyarapszik, a Kárpát-medence és Európa is gazdagodik.

Az érsemjéni Fráter Loránd művelődési otthonban a magyar kultúra napján rendezett ünnepségen első alkalommal mutatták be a „Jót ’s jól. Kazinczy Ferenc emlékezete” című egyórás filmet, amelyet a debreceni médiacentrum készített. Vojtkó Ferenc rendező elmondta: korábban Csiha Kálmán református püspökről készítettek filmet az érmelléki településnek, ezután kezdeményezte Érsemjén egy Kazinczy-film elkészítését.

Az egyórás alkotásban Kazinczy Ferenc életművét mutatják be, azt, hogy milyen jelentősége volt saját korában és mit hagyott hátra az utókornak. Szili Katalin este Nagyváradon részt vesz és beszédet mond a magyar kultúra napja alkalmából rendezett gálaesten a Szigligeti Színházban, ahol a Csíki Játékszín előadásában mutatják be A kaktusz virágát.