Folytatódnak az egészségügyi fejlesztések vidéken is

 

Az elmúlt időszakban 500 milliárd forintot felhasználva fejlesztette a kormány az egészségügyi hálózatot vidéken, míg Budapesten és a központi régióban 700 milliárd forint értékű beruházások indultak el – közölte az emberi erőforrások minisztere hétfőn Szombathelyen.

Kásler Miklós a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház több mint 1,1 milliárd forint értékű, elsősorban az onkológiai ellátást érintő beruházásainak avatásán azt mondta: jelentős kulturális és egészségügyi fejlesztések zajlanak Magyarországon. A vidéki egészségügyi hálózat fejlesztésének része a szombathelyi kórház beruházása, amelynek révén a regionális onkológiai centrum már minden olyan diagnosztikai és terápiás kezelést biztosít, amit az Országos Onkológiai Intézet – tette hozzá a miniszter.

Példaértékű ellátórendszer alakult ki Magyarországon

Kásler Miklós beszélt arról is, hogy a magyar onkológiai stratégiáról néhány évtizeddel ezelőtt lezajlott viták után példaértékű ellátórendszer alakult ki az országban. Ennek csúcsintézménye a legmagasabb európai szintű elvárásoknak is megfelel, négy regionális centrum működik az országban, illetve a legtöbb vidéki kórházban van onkológiai osztály is.

A Szombathelyen kialakított regionális onkológiai centrum diagnosztikai és terápiás lehetőségei szinte teljesen azonosak azokkal, amelyek a központi intézetben elérhetők, csak az ellátott betegségek körében van elenyésző különbség. A betegeknek az új PET/CT beszerzése révén pedig már nem kell Budapestre vagy Kaposvárra utazniuk, ez évente mintegy ezer beteget érint.

Elkezdődik a salgótarjáni kórház onkológiájának fejlesztése is

A vasi megyeszékhelyen néhány éve a rendkívül magas szintű technológiát jelentő molekuláris patológiai tevékenységet is folytatnak, ami nélkülözhetetlen ma már a korszerű onkológiai terápiákhoz. A miniszter jelezte azt is: még ebben az évben elkezdődik a salgótarjáni kórház onkológiájának fejlesztése is.

Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója elmondta: a kórház legrégebbi, 90 éves épületében működő sebészeti osztályt 523 millió forintból újították fel. A teljes korszerűsítés jóvoltából 21. századi körülményeket biztosítank.

Hozzátette: a daganatos betegek diagnosztikáját szolgáló PET/CT, illetve a kemoterápiában alkalmazott CATO-rendszer megvalósítása az onkológiai betegek ellátásához nélkülözhetetlen fejlesztés, amelyre 520 millió, illetve 84 millió forintot fordítottak.

Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője  (Fidesz)arra emlékeztetett, hogy a szombathelyi egészségügyi intézmény hosszú évek óta veszteség nélkül működik, magas színvonalú gyógyítást biztosít. A 2010 óta eltelt időszakban, a mostanival együtt már meghaladja a 20 milliárd forintot a kórház beruházásainak értéke, ami messze túlmutat a 2002 és 2010 között végrehajtott fejlesztések értékén.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere azt hangsúlyozta (Fidesz–KDNP), hogy az egészségügy három tevékenységi területére, a diagnosztikára, a gyógyításra és az elhelyezési körülményekre egyaránt kiterjedő, több mint 1,1 milliárd forint értékű modernizálással nemcsak a kórház fejlődött, hanem a város, a megye és a régió ellátása is. Mint mondta, fontos az eszközpark fejlesztése, de hivatástudat, empátia, a betegekhez való jó viszony nélkül nem lehet gyógyítani.