Jogosan léptek fel a képviselők ellen az MTVA őrei

 

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálata szerint jogosan léptek fel az MTVA őrei azok ellen az ellenzéki képviselők ellen, akik december 16-án és 17-én a köztelevízió székházában be akarták olvastatni ötpontos követelésüket.

A főügyészség hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák.

A felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt, nem volt alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek – olvasható a közleményben.

Ezek alapján a főügyészség elutasította a feljelentést, emellett a szervezet ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el, mert álláspontjuk szerint közérdekű üzem működése megzavarásának kísérlete és más bűncselekmények gyanúja állapítható meg.

Reagáltak az ellenzéki pártok

Az MSZP szerint az ügyészség megint az erőszak oldalára állt. Az LMP szerint az ügyészség a Fidesz politikai megrendeléseinek végrehajtója. A Párbeszéd szerint a legfőbb ügyész a Fidesz katonája.

A Demokratikus Koalíció szerint az, ami az MTVA-ban velük történt, az hivatalos személlyel szembeni erőszak. Országgyűlési képviselővel szemben ugyanis csak rendőr intézkedhet, és csak akkor, ha tetten éri bűncselekmény elkövetése közben.