Több mint 160 feljelentést tettek az MTVA-székháznál történtek miatt

 

Rengeteg a feljelentés a közmédia székházában történt rendzavarás miatt. December 16-án ellenzéki képviselők jelentek meg az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) épületében és olyan, üzemi területekre is be akartak menni, amihez még a képviselőknek sincs joguk.

Be akartak törni a stúdióba, felmásztak a korlátra, üldözték a munkába igyekvő kollégákat – így viselkedek az ellenzéki képviselők decemberben, az MTVA székházában. A politikusok országgyűlési képviselői jogaikra hivatkozva léptek be az épületébe. A biztonsági vezető többször is udvariasan figyelmeztette őket, hogy bizonyos üzemi területekre, mint a stúdió és a szerkesztőség, nincs joguk bemenni.

Ők ennek ellenére sem adták fel tervüket, hogy megzavarják az élő adást: többször is nekirontottak a stúdiót védő biztonsági őröknek. Dulakodtak, provokálták őket és mindezt közvetítették a Facebookon.

Mindeközben egész nap csúsztak, másztak, feküdtek és hasaltak az padlón – később kiderült, hogy mindezt előre kitalálták és megszervezték. A DK-s Varju László hol telefonálás, hol videózás közben mondta, hogy éppen verik. A Facebookra számos olyan videót töltöttek fel a képviselők, amelyen azt állítják, bántották őket, megverték társaikat.


A képviselők rendre zaklatták az MTVA munkatársait is, fotózták és videózták őket, Facebookon élő közvetítéseikben sértő megjegyzéseket tettek rájuk.

Az ügy miatt eddig több mint 160 feljelentés érkezett a rendőrséghez. A képviselők részéről azért, mert szerintük erőszakoskodtak velük az épületben. Az MTVA részéről pedig például rágalmazás és garázdaság miatt.

Visszaéltek jogkörükkel

A feljelentések száma is jól mutatja az ügy súlyosságát, erről beszélt ifajbb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-en. Úgy fogalmazott: egyes képviselők nem csak éltek, hanem vélhetőleg vissza is éltek saját jogkörükkel. Már az elején eldönthették, hogy jogsértést fognak elkövetni. Nem az volt a cél, hogy tájékozódjanak, hanem hogy átvegyék az irányítást a közmédia egy részlege fölött.

Az alkotmányjogász elmondta, olyanra még nem volt példa, hogy országgyűlési képviselők azzal a szándékkal, hogy vélelmezhetően már a kiindulópontnál a jogszabályok áthágását tervezve behatoljanak a közmédia területére és ott a felvételek alapján olyan magatartást fejtsenek ki, amely átléphette a jogszerűség határait. Mint mondta, ehhez képest az MTVA a munkatársain és megbízottain keresztül megvédte a dolgozókat, a területet, amely ahhoz szükséges, hogy zavartalanul működjön az intézmény. Hozzátette: felelősen járt el az MTVA.

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt is nyomoznak

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a feljelentéseket a Központi Nyomozó Főügyészségre továbbította. Ők közleményben azt írták: az MTVA székháznál történt eseményekkel kapcsolatban hivatalos személy elleni erőszak bűntette, valamint közérdekű üzem működése megzavarása miatt a feljelentés kiegészítését rendelték el.