Sok hely van még a hajléktalanszállókon

 

A hajléktalanszállók az elmúlt napok havazásai, téliesebbre fordult időjárása alatt is folyamatosan fogadják a rászorulókat. A nappali melegedők és az éjjeli menedékhelyek használatba vétele ilyenkor kulcsfontosságú, hiszen az elhúzódó mínuszok és fagyközeli hőmérséklet tartós egészségkárosodást okozhat – írta közleményében pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Országszerte összesen több mint 19 ezer 500 férőhely, 7500 nappali és 12 ezer éjszakai szállás áll rendelkezésre. Jelenleg a férőhelyek telítettsége országosan 90 százalékos, ami azt jelzi, hogy már többen veszik igénybe a segítséget, ugyanakkor még továbbra is bőven van üres kapacitás, minden jelentkező elhelyezése biztosított.

2018 októbere óta mintegy 1600 fővel többen vettek igénybe a hajléktalanellátást.

A hajléktalanok számára az üres férőhelyekről az országosan működő hét regionális diszpécserközpont ad naprakész tájékoztatást. Több mint 200 állami és karitatív szervezet segít a rászorulóknak, így senkinek sem kell a szabad ég alatt töltenie a hideg éjszakákat.

Az idei télen a több, mint 9,1 milliárdos támogatáson túl 300 millió forint tartalékforrás biztosításával segítette a kormány a jogszabály módosításból fakadó szociális többletfeladatok ellátását.

A kormány – szemben az ellenzéki pártok felelőtlen álláspontjával – továbbra is arra törekszik, hogy senki ne éljen életvitelszerűen az utcákon, erdőkben, hanem vegye igénybe a rendelkezésre álló szálláshelyeket. A hajléktalanszállókon nemcsak a szállás, tisztálkodás és étkezés biztosított, de a szociális munkatársak képzéssel, egészségügyi ellátással, jogi segítséggel, munkahely kereséssel is segítenek kitörni a hajléktalan életformából.