Számos pozitív változással kezdjük az új évet

 

Adócsökkentésekkel és családtámogatásokkal segíti a kormány idén is családokat és a munkavállalókat. Január elsejétől emelkedik a minimálbér és a szakmunkásoknak járó bérminimum, tovább nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, olcsóbb lesz például a tartós tej, a kisvállalatok pedig ezután még kedvezőbb feltételek mellett adózhatnak.

Havonta több tízezer forint is érkezik a Szép-kártyákra, ami az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatási forma – hangzott el az M1 Híradójában. Szálláshelyre 225 ezer, vendéglátásra 150 ezer, szabadidőre pedig 75 ezer forint adható. A Szép-kártyákra utalt pénz – ahogy eddig – 2019-ben is adómentes marad.

Csakúgy, mint például a bölcsődei vagy óvodai ellátásra és az önkéntes pénztárakba fizetett összeg. Januártól azonban az Erzsébet-utalvány, a helyi bérletek kifizetése vagy az albérlettámogatás után a munkáltatóknak már adózniuk kell.

Több termék és szolgáltatás áfája csökkent

A Pénzügyminisztérium közlése szerint január elsejétől húsz százalékkal emelkedett a népegészségügyi termékadó is. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi kockázatot jelentő ételekért és italokért – például az energiaitalért vagy ételízesítőért – többet kell majd fizetni a boltokban.

Több termék és szolgáltatás áfája viszont csökkent: kevesebb lett a bankadó, 20 ezer forintig pedig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól. A sertés-, a baromfihús, a tojás, a hal és a friss tej után pedig januártól az UHT, vagyis a hosszan friss, hűtést nem igénylő tejek áfája is 5 százalékra csökkent. Ezzel egy négyfős család akár hétezer forintot is spórolhat évente.

Bővül a csok

A családokat a kormány emellett a családtámogatások bővítésével segíti. A családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) idén már a kétgyermekes családok is felvehetik a 10 millió forintos támogatott kamatozású hitelt. A nagycsaládosok kedvezményes hitelét pedig a kormány 15 millió forintra emelte.

A kétgyermekesek adókedvezménye a duplájára nőtt: az új évben havi 40 ezer forintos támogatással számolhatnak. Januártól 2 éves korig jár a diplomás gyed, és bevezetik a beteg gyermekek otthongondozási díját is, ami a gyermek életkorától függetlenül bruttó százezer forint.

Emelkedik a minimálbér

„A kormány a továbbiakban is számít azok támogatására, akik napról napra munkájukkal hozzájárulnak Magyarország erősödéséhez, és ők is számíthatnak a kormányra” – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Idén ráadásul több mint 1 millió 200 ezer ember vihet haza több pénzt a munkahelyéről, ugyanis 8 százalékkal, összesen 149 ezer forintra emelkedett ugyanis a minimálbér. A garantált bérminimum mostantól 195 ezer forint lesz, mindezt 2020-ban újabb 8 százalékos emelés követi majd.

A kkv-szektort is támogatja a kormány

A béremelésekkel egy időben elengedhetetlen a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) további támogatása – erről Csath Magdolna, közgazdász beszélt az M1-en. A szakértő fontos intézkedésnek nevezte, hogy a kormány 8 millió forintról 12 millióra emelte a kis- és középvállalkozások adómentességének határát. A kiscégek ezzel amellett, hogy 10 milliárd forintot spórolnak, megszabadulnak az áfabevallás kitöltésének kötelezettsége alól.

Januártól ráadásul a nyugdíj mellett dolgozók után csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetniük, valamint a kétszázalékos szociális hozzájárulási adócsökkentés is több mint 190 milliárd forintot hagy a cégeknél.

Csath Magdolna hozzátette: a hazai kisvállalatok támogatása a következő időszakban is fontos állami feladat lesz. Ezek a cégek ugyanis a külső függőséggel szemben a hazai gazdaság további stabilitását erősítik.