Egyre népszerűbb az önkénteskedés Magyarországon

 

A Krisna-hívők ételosztásánál is rendszerint túljelentkezés van az önkénteseknél. Egy ideje már az érettségi vizsgának is feltétele, hogy a diákok legalább 50 óra közösségi szolgálatot végezzenek. Az adventi időszakban is nagyon sokan áldozzák fel a szabadidejüket azért, hogy másoknak segítsenek.

A szeretszolgálat dél-alföldi régiójában a különböző programokban körülbelül 70 önkéntes segít nap mint nap. Nem csak a felnőttek, hanem már a fiatalok körében is egyre népszerűbb az önkéntesség. 2016 óta minden középiskolás csak úgy jelentkezhet érettségire, ha teljesíti az 50 óra közösségi szolgálatot. A program célja, hogy a diákok már fiatal korban megtanulják a segítés fontosságát. A fiatalok közül sokan a szolgálat letöltése után is beállnak segíteni.

A felmérések szerint az önkéntesség egyre népszerűbb Magyarországon. Az adatok szerint minden harmadik ember önkénteskedett már életében. Egymillióan pedig rendszeresen, legalább havonta végeznek valamilyen önkéntes tevékenységet.

Novák Katalin, a család és ifjúságügyért felelős államtitkár azt mondta, az önkéntesség egyrészt jelentős mértékben hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, másrészt pedig megtanít arra, hogy mit jelent másokra odafigyelni. Hozzátette, ezért is fontos, hogy ezt sokan már fiatal korban megtapasztalják.